IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирането с рисков капитал в САЩ достигна върха си от дот-ком ерата

Последния път, когато толкова средства са били съсредоточени в Силициевата долина и други технологични центрове, много от инвеститорите загубиха парите си

12:07 | 09.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансирането с рисков капитал в САЩ е достигнало най-високите си стойности от дот-ком ерата насам. Според доклад на изследователската фирма PitchBook американските фирми за рисков капитал са инвестирали 84 млрд. долара в над 8000 компании през изминалата година.

Последният път, когато толкова много пари са били предоставени на Силициевата долина и други технологични центрове, много от инвеститорите загубиха средствата си в т. нар. дот-ком балон в началото на хилядолетието, съобщава Bloomberg. Според агенцията обаче сценарият от миналото е малко вероятно да се случи отново.

„Макар цифрите да са сравними с дот-ком ерата, екосистемата на компаниите за рисков капитал изглежда в добро състояние“, посочва изпълнителният директор на PitchBook Джон Габърт. 

За инвеститорите обаче има и лоша новина – тъй като много компании ще останат частни по-дълго, за тях ще е по-трудно да получат обратно парите си. Броят на излизанията от инвестиции е отбелязал спад за трета поредна година, достигайки до най-ниското си ниво от 2011 г. насам, се казва още в доклада.

Желанието да останат частни за по-дълго време означава, че стартиращите компании продължават да търсят средства от своите инвеститори, като често се опитват да сключат и по-големи сделки, допълва още агенцията.

В същото време фирми с оценка от над 1 млрд. долара, известни като еднорози, увеличиха капитала си над 19 млрд. долара – повече, отколкото са имали през която и да е било друга година, в която от PitchBook водят статистика.

Някои от най-големите сделки през 2017 г. са два кръга на инвестиции на Lyft Inc. на обща стойност над 2,5 млрд. долара, инжектирането на средства във WeWork Cos. от SoftBank за 3 млрд. долара и SpaceX на Илон Мъск, която е получила 450 млн. долара.

Фирмите за рисков капитал са основали 209 фонда и са събрали общо 32 млрд. долара, в които влиза и този на New Enterprise Associates за 3,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още