IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expedia отчита 80% ръст на приходите заради по-голямото търсене на почивки

Разпространението на омикрон варианта е било сред факторите, повлияли на резултатите на компанията за първото тримесечие

11:26 | 03.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Туристическият концерн Expedia Group отчете ръст на приходите от 80% за първото тримесечие в съответствие с прогнозите на анализаторите. Освен това подсказа, че очаква силен летен туристически сезон след две години на по-слабо търсене, предава Bloomberg.

Приходите на фирмата са достигнали 2,25 млрд. долара през първите три месеца на годината, твърди базираната в Сиатъл компания.

Expedia, която предлага резервации за традиционни места за отдих като хотели и краткосрочни наеми в платформата си Vrbo, както и предоставя достъп до цените на авиокомпании, хотели и фирми за коли под наем, отчете 24,4 млрд. долара брутни резервации спрямо прогнозата на анализаторите за 24,5 млрд. долара.

Според главния изпълнителен директор Питър Кърн тримесечието е белязано от две различни тенденции. „Имаше ранно влияние на омикрон, останало от края на миналата година, което отслабна, а търсенето достигна нови върхове от началото на Covid. Въпреки че войната в Украйна забавя част от възстановяването в Европа, там също виждаме пътувания и нови върхове от започването на пандемията“.

Директорите на компании в туристическата индустрия залагат, че това лято ще бъде едно от най-натоварените досега, тъй като потребителите, развълнувани да напуснат дома си, ще се насочат към ваканции и потенциално ще отидат по-далеч, достигайки до туристическите горещи точки.

Някои признаци на силно търсене вече се проявяват в индустрията, а авиокомпании като United Airlines Holdings увеличават капацитета на трансатлантическите полети.

Цената на акциите на Expedia нарасна с около 4,2% по време на следборсовата търговия, след като приключи сесията на ниво от 174,81 долара в Ню Йорк. От началото на годината книжата са понижили стойността си с 3,3%, спрямо 8,2% спад при Airbnb и 8,6% при Booking Holdings.

Идеята за едно от най-добрите лета в историята не беше на дневен ред в началото на годината предвид разпространението на омикрон варианта, което достигна пик през януари, както и на фона на започването на войната в Украйна месец по-късно.

И все пак в интервю, дадено през февруари, Кърн каза, че силно заразният вариант на Covid-19 е отшумял бързо, а компанията е успяла да се адаптира към новите предизвикателства, свързани с него.

Други директори от индустрията твърдят, че войната в Украйна не е променила потребителското поведение извън региона – положителен сигнал, че туризмът в Западна Европа ще остане силен това лято. Expedia генерира три четвърти от приходите си от САЩ и по-слабо се влияе от Русия и Украйна.

Гигантът отчете загуба от 47 цента на акция, като се изключат някои разходи, докато анализаторите прогнозираха загуба от 43 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още