IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors и Fiat Chrysler с няколко решаващи сделки

Двата концерна променят облика на американския пазар на самоуправляващи се автомобили

19:58 | 01.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската SoftBank инвестира 2,5 млрд. долара в подразделението за автономни автомобили Cruise на General Motors (GM) – една от най-големите единични инвестиции на компания в технологията за самоуправление, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Сделката със SoftBank повиши цената на акциите на GM с над 10% за един ден. Това е най-големият ръст на цената на акциите на компанията след обявения от нея фалит през 2009 г. и повторното ѝ листване на Wall Street.

Делът на SoftBank в Cruise ще възлиза на 19,6%. Трансакцията оценява подразделението на 11,5 млрд. долара, което е триумф за GM, след като компанията беше критикувана заради високата цена, която е платила за закупуването на стартъпа преди 2 години – 1 млрд. долара.

Fiat Chrysler, който е на трето място на американския автомобилен пазар след GM и Ford, също полага усилия върху технологията за самоуправление.

Компанията ще започне доставката по-късно през тази година на 62 хил. вана Pacifica.

Fiat Crysler също така проучва Waymo - подразделението на Google за самостоятелно движещи се коли, за потенциално добавяне на технологията към своите автомобили.

„Стратегическо партньорство, като това с Waymo, ще помогне да представим иновативната технология на преден план“, каза Серджо Марчионе, главен изпълнителен директор на Fiat.

Waymo ще закупи над 62 хил. минивана Fiat Chrysler за своята автономна флотилия.

Междувременно и директорът на Uber Дара Косровшахи обяви, че може би ще започне сътрудничество с Waymo по технологията за самоуправление.

Uber преустанови своето тестване на автономни автомобили през април след инцидент, при който жена загина на улиците в Аризона.

Изпълнителният директор на Waymo Джон Крафсик заяви, че собственият софтуер на компанията за автономно управление е достатъчно „здрав“, за да се избегнат инциденти като този на Uber в Аризона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още