Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Л. Дацов: Планът за средствата от фонда за възстановяване на ЕС трябва да се прекрои

Има проблем с остойностяването на проектите, посочи бившият зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет

гледано: 2370   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Много съм скептичен, че България ще получи голяма част от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Българският план трябваше да бъде тотално прекроен, но в момента няма капацитет за това. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет.
Още по темата

По думите му има проблем с остойностяването на проектите, като предизвикателства има и по отношение на това, че поотделно трябва да бъде оценявано качеството на всеки един проект, който бъде изпратен.

"Българите не може да очакват резултат и съществена промяна в икономиката, дори да бъде сменен курсът, за по-малко от две години. За такова време се правят базовите неща. За надграждане са необходими поне 5-6 години", посочи финансистът.

По думите на Дацов патовата политическа ситуация след парламентарните избори в нашата страна не води до големи икономически рискове. “Може да отнеме малко време за съставяне на правителство или да се отиде на втори избори, но това не е проблем от гледна точка на икономиката”, смята той.

Дацов припомни, че Националният план за възстановяване и устойчивост трябва да е готов и представен до 30 април пред Европейската комисия, което ще направи настоящото правителство, като в рамките на два месеца институцията ще го разглежда, а след това Съветът на министрите ще го одобри на база на препоръките ѝ.

Експертът очаква, ако средствата за България се отпуснат, те трябва да увеличат икономическия растеж с 1 процентен пункт на година - от между 3 и 3,5% до между 4-4,5% през следващите години. 

“Това няма да се дължи на управлението, а просто защото сме добавили ресурс... Дори да дойдат, човешкият фактор ще е абсолютно ограничаващ за усвояването на тези средства”, е мнението на финансиста.

По думите на Дацов обаче нито една политическа партия не е заложила достатъчно силно в кампаниите си на фактора, който наистина може да промени икономическата ситуация.

“Трябва да има свобода, за да има предприемачески дух. Добавената стойност, с която икономиката гори и бумти, се получава само при усещането за свобода", коментира той.

Все пак Дацов отбеляза, че “която и от партиите да дойде, тя има капацитета да управлява”. “За пръв път всички партии, които влизат в управлението, нямат програми, които биха направили проблем в икономиката”, смята финансистът.

Той отбеляза, че „програмата на Демократична България е най-комплексната, най-модерната, най-визионерската и секторните програми в нея работят в една посока“. След нея той нареди програмата на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!“, в която по думите му мерките са кохерентни и предвиждат реформи.

Дацов посочи, че програмата на ГЕРБ буди противоречиви чувства в него, защото в секторните програми не се предвиждат реформи.

Що се отнася до акценти в програмата на „Има такъв народ“, той смята, че там „нещата са направени по направление и секторно, както и че има фокус върху реформите.“

В съчетанието между Демократична България, „Има такъв народ“ и Изправи се! Мутри вън!“, ако успеят да съставят правителство, той прогнозира, че може да се направи работещо правителство на базата на техните програми.

Но Дацов се застрахова, че изпълнението зависи от капацитета на експертите на тези политически партии.

Какви са краткосрочните цели в икономическата политика на България? Кои са работещите управленски формули?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Милиони, за да се явиш на работа? Бонусите за шефовете са рецепта за беди