IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Виячева: Обратно изкупуване при Софарма ще се прави само при нужда

След сливането с Българска роза - Севтополис ще бъде сливането на Софарма с Унифарм и след това с Медика

10:16 | 16.06.10 г. 2
П. Виячева: Обратно изкупуване при Софарма ще се прави само при нужда

Пелагия Виячева е директор за връзка с инвеститорите на Софарма АД от април 2006 година и по същото време е избрана за член на управителния съвет на Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в Бългрия (АДВИБ).

Преди да се присъедини към екипа на Софарма АД през 2004 година, г-жа Виячева работи като консултант в сферата на корпоративното управление, преструктуриране и въвеждане на нови процеси, след като повече от пет години участва в проекти на USAID и ЕС за хармонизиране на законодателството в България в областта на капиталовите пазари. През 2003 година завършва магистърската си степен по бизнес-администрация.

Във връзка с предстоящото общо събрание на акционерите на Софарма, Унифарм и Българска роза -Севтополис, отправяме няколко въпроса към г-жа Виячева.

Г-жо Виячева, с каква цел се прави обратното изкупуване на собствени акции?

Обратното изкупуване все още не се прави, само се предлага на ОСА да овласти СД да предприеме подобни действия, ако прецени, че е необходимо. Подобна необходимост може да възникне само при процедурата на вливане на Българска Роза Севтополис АД или други дружества в бъдеще. За разлика от наши колеги, Софарма АД няма да изкупува обратно акции с цел намеса на пазара и регулиране на цената.

Има тълкувания, че то се прави, за да се осигури ликвидност за Грамърси?

Както споменах, обратно изкупуване може да има само, ако то е необходимо за вливане на някое от дъщерните дружества.

Защо тази година няма да има дивидент?

Софарма винаги е имала последователна дивидентна политика, но в условията на финансова и икономическа несигурност в световен мащаб, ръководството предлага и тази година дружеството да се въздържи от разпределяне на финансовия разултат. Има редица фактори, които предполагат подобно поведение, включително и експозицията на болниците към групата и общата картина във фармацевтичния сектор в страната.

Кога се планира сливането с Медика и Унифарм?

Първо работим по вливането на Българска Роза - Севтополис АД. Намеренията на ръководството са да последва Унифарм АД и чак след това Медика АД. Може да се очаква процедурата по вливането на Унифарм да започне с приключването на вливането на Българска Роза - Севтополис АД, т.е. следващата година.

Общото събрание на Севтополис ще гласува големи поръчки от Софарма, които са грамадни на фона на продажбите му досега. Реалистични ли са те?

Общото събрание на акционерите на Българска Роза - Севтополис АД, Унифарм АД, както и ОСА на Софарма АД ще гласува договори, които позволяват на дружествата да действат спокойно в рамки, които надвишават настоящите реализирани обеми между тях. Гласуването се налага, тъй като сделките между тези дружества подлежат на предварително одобрение от ОСА над определени обеми според разпоредбите на чл. 114 от ЗППЦК. Ако имаме предварително одобрение от ОСА, то ще осигури нормална работа и дори да се наложи да увеличим обемите, поради постоянния ръст на реализираната продукция, особено на пазарите за износ (през последния месец ръстът е 62% спрямо същия период на миналата година), това няма да спре работата и да я отложи с минимума от 45 дни за свикване на ОСА.

Каква е целта на покупката на дял от Унифарм и как тя се свързва с идеята за сливането им и цената ще бъде ли 40 лв./акция?

Целта е логичното придобиване на контрол върху дружеството и консолидиране на резултата на Унифарм АД. Тези намерения са обявени отдавна и Софарма АД постепенно придобиваше незначителни количества от акциите на Унифарм АД от пазара, но едва успяхме да минем 5%. Искахме разрешение от КЗК да преминем по-високи граници, но през годините стигнахме едва 6.39%. По отношение на цената е обявена горна граница, но решението ще се вземе от СД в интерес на дружеството.

Планирате ли да влезете по-конкретно в управлението на Доверие обединен холдинг и най-вече в основния му актив Мосю Бриколаж? Планирате ли преструктуриране на холдинга, който е смес от много различни бизнеси?

Съсредоточили сме усилията си в дружествата, които са по-близо до нашата основна дейност, там сме специалисти.

Свързани компании:

Унифарм АД(59X)

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
защо да правят обратно изкупуване и да дават дивиденти на балъците, като могат да си приберат цялата печалба в джоба. Еи това е добро корпоративно управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
БРАВО!!! 2003 г става "магистър"...2004 е в екипа , а 2006 г е Директор на ... това се казва кариера..."порфесионалист" доказан с умени я и опит.... Немам думи но и кой ли ме пита...Само ще си забраня и да си помисля да купувам хартиите на тези, не щото компанията е лоша, а щото за "мишките" там не им пука ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още