IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентските избори в Мали са преминали спокойно

Първите резултати се очакват до пет дни, а ако никой не получи абсолютно мнозинство, ще има втори тур след две седмици

08:38 | 30.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гласуването на вчерашните президентски избори в Мали е протекло като цяло спокойно и се очаква оспорвана надпревара между настоящия президент Ибрахим Бубакар Кейта и съперника му Сумайла Сисе, предаде DPA.

Много от имащите право на глас 8 милиона души са пуснали бюлетините си, въпреки нестабилната ситуация със сигурността в северната и централната част на страната, където няколко ислямистки и сепаратистки групировки редовно извършват нападения.

Вчера над 11 хиляди служители по сигурността охраняваха 23-те хиляди изборни секции в африканската страна, която е два пъти по-голяма от Франция, допълва БТА. 

Ибрахима Санго, началник на местна организация за наблюдение на изборите, каза, че е имало няколко нападения срещу изборни секции в централната част на страната, но като цяло гласуването е преминало спокойно.
Ръководителката на наблюдателната мисия на ЕС в Мали съобщи, че стоте наблюдатели на съюза са посетили 44 изборни секции, където не е имало инциденти.

Губернаторът на размирната провинция Гао Сидики Самаке каза, че гласуването е протекло нормално и че местни въоръжени групировки са помагали на правителствените сили в охраняването на секциите. 

Първите резултати се очакват до пет дни. Ако никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, ще се организира втори тур след две седмици.

Как са преминали изборите в Мали, вижте в нашата галерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още