IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меси, Роналдо и Неймар са най-скъпоплатените футболисти в света

Силно впечатление обаче прави възходът на Килиан Мбапе от Пари Сен Жермен

12:11 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Лионел Меси. Снимка: EPA/Alejandro Garcia</em></p>

Лионел Меси. Снимка: EPA/Alejandro Garcia

Нападателят на Барселона Лионел Меси е най-скъпоплатеният футболист в актуализираната класация на Forbes за 2020 г. Аржентинецът си осигури първото място с договор за 126 млн. долара.

На второ място остава Кристиано Рондалдо от Ювентус със 117 млн. долара. Бразилецът Неймар от Пари Сен Жермен допълва челната тройка с 96 млн. долара.

Силно впечатление обаче прави възходът на друг футболист от Пари Сен Жермен - Килиан Мбапе, който попада на четвъртата позиция с 48 млн. долара.

Мбапе предизвиква фурор както в парижкия клуб, така и във френския национален отбор, отбелязвайки 103 гола, след като навлезе в професионалния футбол преди пет години. На 19-годишна възраст той стана най-младият играч, отбелязал гол на световно първенство след легендарния Пеле (който го направи през 1958 г. на 17 години), помагайки на Франция да спечели втората си титла в историята.

Мбапе се справя по-добре и от лидерите в класацията, когато са били на неговата възраст (21 години) - той вече е отбелязал с 12 гола повече от Меси и със 76 повече от Роналдо.

Като цяло очакванията са десетте най-високоплатени играчи в света да спечелят общо 570 млн. долара в предстоящия сезон, при положение че не възникнат нови усложения и прекъсвания заради пандемията, които вече доведоха до намаления на заплатите с между 30% и 70% през пролетта в Европа. Общо заплащането на всички в класацията се повишава с 11% спрямо сезон 2019-20.

Цялата класация и заплащането на останалите играчи в Топ 10 вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още