Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нюзлетъри

Борисов разпореди на трима министри да решат въпроса за добива на газ в Добруджа

На 17 декември жителите на Генерал Тошево гласуваха на референдум срещу добива на синьо гориво

Борисов разпореди на трима министри да решат въпроса за добива на газ в Добруджа

Снимка: МС

След като местен референдум през декември 2017 г. отхвърли инвестиционното намерение за добив на газ в Генерал Тошево, днес премиерът Бойко Борисов се срещна в София с кмета на общината Валентин Димитров.

Двамата са обсъдили резултатите от допитването, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. 

Още по темата

Премиерът разпореди на министрите на околната среда Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието Румен Порожанов „в спешен порядък да намерят решение на въпроса“, се казва в съобщението.

Припомняме, че инвестиционно намерение за добив на природен газ в находище „Спасово“ бе заявено от компанията "Русгеоком БГ". Дружеството настоява, че добивът ще е по конвенционална технология и няма да се използва фракинг (този метод е забранен от българското законодателство – бел. р.).

В общината имаше протести на граждани и земеделски производители заради опасения, че водата и почвите в Добруджа ще бъдат замърсени.

На 17 декември 2017 г. жителите на Генерал Тошево се произнесоха на местен референдум по въпроса: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?".

Тогава гласуваха 45,16 на сто от 12 641 граждани. От 6671 гласували, 6465 бяха действителните бюлетини с отговор „Да“ и 172 с отговор „Не“, показва протоколът на общинската избирателна комисия. Недействителните бюлетини бяха 15. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Нюзлетъри
Търговската война - виновникът за борсовия срив в сегмента за луксозни стоки