Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Акциите на Градус вече се търгуват с 5,3% загуба за участвалите в IPO-то

На четвъртият ден от свободната търговия цената падна под 1,8 лв., каквато беше при предлагането

Акциите на Градус вече се търгуват с 5,3% загуба за участвалите в IPO-то

Акциите на Градус АД вече се търгуват с 5,3% загуба за участвалите в IPO-то на 18 и 19 юни 2018 г., като днес последната сделка беше при 1,705 лв. за ценна книга.

IPO-то беше при 1,8 лв. преди два месеца. Оборотът днес бе за общо 43 976 лв. при средна цена 1,74 лв.

От една страна в целия свят след IPO цената „тества“ стойността при предлагането, от друга страна е хубаво в бъдеще цената да се възстанови, за да не бъдат разочаровани за пореден път вложителите в български акции, а в това предлагане те бяха 1 130. Причина за повишение може да бъдат покупки от Expat SOFIX ETF през март 2019 г., когато има вероятност Градус АД да влезе в SOFIX или на база надхвърлящи инвеститорските очаквания отчети на дружеството.

Днешният оборот на БФБ-София възлезе на 1,5 млн. лв. в 204 сделки. Основната част от оборота, или 1,02 млн. лв., бе с акциите на „235 Холдингс“ АД, а останалият - с Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (78,8 хил. лв.), Градус АД (44 хил. лв.), Софарма Трейдинг АД (43,5 хил. лв.), Адванс Терафонд АДСИЦ (25 хил. лв.) и други.

Имаше и сделка с облигации на Хипокредит АД за 109 хил. лв.

С най-голям брой сделки днес бяха Градус АД с 28, следвана от Софарма Трейдинг АД с 26, Първа инвестиционна банка с 18, Адванс Терафонд АДСИЦ с 12, с по 11са М+С Хидравлик и Елана Агрокредит и други.

SOFIX отчете ръст с 0,2% до 641,76 пункта. Най-силен ръст, или с 3,15% до 1,8 лв., имаше при Доверие обединен холдинг АД, вероятно поради новината, че поема контрола над магазините Mr. Bricolage в България.

Със силен ръст от 2,82% до 36,4 лв. бе Холдинг Варна АД, както и ЦКБ с павишение от 1,69% до 1,81 лв.

Спадове имаше при Еврохолд България АД с 1,2% до 1,64 лв., при Адванс Терафонд АДСИЦ с 0,96% до 2,07 лв. и при Химимпорт АД с 0,46% до 2,18 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
6
 
7
LaCosta до: nikolait
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Едни обещават бурен ръст, други - голям дивидент. Нещата изглеждат много различни - едните са бурно растяща компания, другите - много печеливша, но по-опитните на борсата вече са разбрали, че напоследък всички тези кандидати за нашите "инвестиции" си приличат по едно - преди да получат парите ни, обещават каква супер компания ни предлагат и колко много ще спечелим, но след това реалностите се оказват други. В тази хранителна верига ние сме в основата. Алтерко съвсем случайно ги намесих. Те вероятно са само едни от многото подобни.
Защо смяташ, че собствениците на Градус толкова държаха заедно с всяка акция от увеличението на капитала да продадат и по една стара? Може би защото са силно убедени, че дружеството ще направи по 14 ст печалба на акция и 90% от тях ще бъдат раздадени като дивидент?
0
 
3
 
6
nikolait до: LaCosta
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не може да се сравняват двете компании. По принцип, при Градус не може да се очаква голям прираст на капитала(дори дългосрочно). Основния интерес към подобни акции обикновено е заради дивидента. Докато Алтерко е друга бира и там всеки инвеститор очаква бум в цената(а не дивидент). Много са различни нещата. И стават по-видими при възходящ пазар, сега всичко е ГОРЕ-ДОЛУ.
0
 
3
 
5
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Все пак е добре, че има сделки, нали от дружеството са се прицелили в Софикс, който е в паника или му трябват средстава да продава.
0
 
1
 
4
LaCosta до: nikolait
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Дивидентът на Градус как го виждаш? По-голям или по-малък от този на Алтерко?
1
 
6
 
3
bvg
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Едва ли има изненадани от този факт.

Още от Новини и анализи
Адванс Терафонд АДСИЦ предлага 98,42% от печалбата си за дивидент