IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алтерко“ отчита над 90% ръст на приходите от IoT устройства през 2020 г.

В материално изражение това представлява 1,6 млн. броя продадени устройства

16:57 | 09.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Алтерко“ АД отчита значително увеличение от 91% на приходите от продажби на IoT* устройства с брандовете MyKi и Shelly, възлизащи на 40,2 млн. лева от общо 46,8 млн. лв. общи приходи от продажби през изминалата година, обяви компанията чрез БФБ – София.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В материално изражение това представлява 1,6 млн. броя продадени устройства в повече от 100 държави по света.

Отчетените продажби са показателни за нарастващата популярност на продуктите на дъщерното дружество „Алтерко Роботикс“ ЕООД, като по негови данни по едно ново устройство бива активирано на всеки 20 секунди.

Към последното тримесечие на 2020 г. “Алтерко” отчита на консолидирана база нетна печалба в размер на 13,94 млн. лв., което представлява ръст от 94% спрямо същия период на 2019 г.

Приходите от продажби на консолидирана основа към края на декември са нараснали с 40% спрямо година по-рано до 46,8 млн. лв.

Приходите от продажби на стоки са нараснали с 88%, докато приходите от услуги с добавена стойност (телекомуникационни услуги) са намели с 48%. Финансовите приходи за 2020 г. са намалели с 56% в сравнение с предходната година.

От началото на годината акциите на „Алтерко“ поскъпват с 32,4% при пазарна капитализация от 165,6 млн. лв.

*IoT (Internet of Things - интернет на нещата) е концепция за компютърна мрежа от физически обекти (устройства, превозни средства, сгради и други предмети и вещи), притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още