Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Арабска компания поема контрола върху "Юрий Гагарин"

Производителят на филтри за цигари вече не е част от "Булгартабак холдинг"

Арабска компания поема контрола върху "Юрий Гагарин"

Снимка: Pixabay

Производителят на опаковки и етикети за цигарената, хранителната и козметичната индустрия „Юрий Гагарин“ е с нов собственик, след като "Булгартабак холдинг" продаде пловдивското дружество на арабска компания.

Справка в Търговския регистър показва, че дъщерното на холдинга "Благоевград БТ" е продало своя дял в най-големия акционер на „Юрий Гагарин“.

От протокола на Съвета на директорите става ясно, че „Благоевград БТ“ е продало притежаваните от него 49 320 дружествени дяла в капитала на „Баранко ООД“, мажоритарен акционер в „Юрий Гагарин“ с дял от 49%.

Юрий Гагарин АД
Всеки дял е с номинална стойност от 100 лева, или на обща номинална стойност 4,932 млн. лв., представляващи 66% от капитала на „Баранко ООД“.

Купувачът е Quarta LLC, базирано в Обединените арабски емирства. От протокола на арабската компания става ясно, че тя се представлява от пакистанец на име Ризван Анвар Абаши, роден през 1986 г. Дружеството е регистрирано на 7 ноември 2017 г.

От огласените документи за прехвърляне на дяловете не станаха известни цената на сделката и начина на плащане. Investor.bg потърси „Юрий Гагарин“ за коментар, но до момента няма отговор.

За кратко миноритарен акционер в „Юрий Гагарин“ беше депутатът Делян Пеевски, като на 20 април 2016 г. той се раздели с дела си в дружеството.

В края на февруари Делян Пеевски публично съобщи, че се отказва от акционерната си собственост в "Булгартабак". Участието на Пеевски в холдинга стана видимо през лятото на 2015 г., след като в Търговския регистър бе отразена покупката на 100% от дяловете в дружеството "Табако инвестмънт", чийто собственик беше Петър Манджуков през дубайско дружество, от компанията "НСН инвестмънт". 

От последния публикуван отчет на Юрий Гагарин за третото тримесечие на 2017 г. става ясно, че дружеството отчита 45% ръст на печалбата си към края на септември до 4,6 млн. лв. Приходите от дейността нарастват с 8,9% за година до 96,2 млн. лв. Приходите от продажба на продукция се увеличават с 12,6% към септември спрямо същия период на 2016 г. до 10,125 млн. лв. Разходите по икономически елементи са в размер на 86,8 млн. лв., като са се увеличили с 6,8% за година. 

Акциите на "Юрий Гагарин" са търгувани за последен път на 19 януари, когато цената им се понижи с 4,4%. От началото на годината обаче тя се увеличава с 3,8% при пазарна капитализация от 34,735 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
преди 2 години
и в КТБ имаше арабски инвестиции
5
 
7
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не е ли малко рисков този чуждестранен инвеститор с нулев опит в дейността? Все пак чуждестранния инвеститор е компания на едва 2 месеца, едва ли трябваше да се позволява подобна продажба.
1
 
19
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Арабска, ама друг път...

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха търговията с ръстове