IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска фондова борса-София променя името си

Половината от нетната печалба на БФБ за 2017 г. ще бъде разпределена като дивидент

11:55 | 19.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общото събрание на "Българска фондова борса-София" реши да промени името, като премахне думата „София“ от названието на институцията. Тя вече ще се нарича "Българска фондова борса" АД.

„По този начин името напълно отразява дългогодишния статус на Българска фондова борса (БФБ) като единствен национален оператор на търговия с ценни книжа и други финансови инструменти“, каза в прессъобщение Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Общото събрание реши също половината от нетната печалба на БФБ за 2017 г., или 103 116,57 лв., да се разпредели като дивидент, а остатъкът да се отнесе за допълнителни резерви. 

Акционерите на БФБ одобриха и промяната на представителя на държавата в Съвета на директорите. Държавният експерт Христина Пендичева от Министерство на финансите заменя заместник-министъра на финансите Маринела Петрова.

Христина Пендичева работи в дирекция „Регулация на финансовите пазари“ във финансовото министерство вече близо седем години. Тя участва в изготвянето на инструкции и позиции за Комитета по финансови услуги, Икономическия и финансов комитет, ЕКОФИН и КОРЕПЕР във връзка с обсъждането на актове на ЕС. Преди да постъпи в Министерство на финансите, Христина Пендичева заема експертни позиции в ING Пенсионноосигурително дружество и ING Животозастраховане, както и в Комисията за финансов надзор. Мандатът й е за следващите две години.

На редовното си заседание акционерите на БФБ приеха също докладите на Съвета на директорите (СД) за дейността на дружеството и политиката за прилагане на възнагражденията на членовете на СД; освободиха от отговорност членовете на СД за дейността по управление на дружеството през 2017 г.; приеха отчета на директора за връзки с инвеститорите; одобриха доклада на регистрирания одитор за извършената проверка на годишния финансов очет за 2017 г. и заверения финансов очет за изминалата година; приеха одитирания годишен консолидиран финансов отчет, годишния консолидиран доклад на СД за дейността и доклада на регистрирания одитор за заверка на консолидирания очет на групата за 2017 г.

Бяха приети промени в устава и годишния отчет на Одитния комитет за 2017 г. и беше избран одитор, който да завери годишния финансов отчет на дружеството за 2018 г.

В съобщението се допълва, че БФБ е първото публично дружество в страната, което провежда общото си събрание и
по електронен път – чрез иновационната електронна платформа за общи събрания ЕПОС на Централен депозитар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още