IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските компании ще могат да получат LEI код за един ден

Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите решава проблема на посредници и емитенти, които трябва да имат такъв код до 30 ноември

10:55 | 27.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
Българските компании ще могат да получат LEI код за един ден

Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България (АДВИБ) стана първият български агент по издаването на LEI кодове, задължителни за публичните дружества и членовете на БФБ-София до 30 ноември 2017 г., научи Investor.bg.

С промяната на ЗППЦК през август 2017 г. (чл. 79б обнародван в ДВ, бр. 62 от 2017 г.) участниците на международните финансови пазари (борсови членове и емитенти) да разполагат с идентификационни кодове на правния субект, т.нар. LEI код (Legal Entity Identifier).

LEI  е глобален стандарт -  20-знаков код, който идентифицира правните субекти, които са свързани с финансови транзакции. Въвеждането на кода за българските емитенти е необходим във връзка с влизането в сила на MiFID II/MIFIR. Повече от 435 000 юридически лица от повече от 195 страни имат издадени  кодове.

Съгласно алинея 60 от преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа - eмитентите на ценни книжа, които са допуснати до търговия на регулиран пазар до влизането в сила на този закон, са длъжни да подадат заявления за издаване на идентификационен код на правния субект в срок до 30 ноември 2017 г.

Справка в Legal Entity Identifier Search показва, че регистрираните до момента правни субекти от България са 142, като едва 10 % от тях са публични дружества и други емитенти на ценни книжа.

От  Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ) съобщиха, че EQS Group AG - дългогодишен партньор на Асоциацията, е регистрирано като официален издател на LEI Codes, а АДВИБ е регистриран агент на EQS Group AG за издаване на LEI кодове.

Германският регистратор на LEI кодове предлага за българските публични дружества и емитенти на ценни книжа многоезична 24/7 гореща линия за разяснения и отговор на всички въпроси относно LEI кодовете и най-добрата цена за издаване на кода в Европа– 49 евро за пълвоначално издаване; 69 евро за подновяване на издаден код и безплатно актуализиране на необходимата информация.

Цената е около 4 евро на месец, което е поносима сума за публичните дружества и другите участници на капиталовите пазари и за радост на пазарните участници не е голяма допълнителна финансова тежест.

Интересното е, че чрез АДВИБ LEI код ще бъде получаван в рамките на работния ден. Поръчан днес, сертификатът се получава днес.

Българските компании ще могат да отговорят на законовите изисквания както директно чрез платформата LEI Manager, така и чрез агенството на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България.

„Искаме да улесним не само нашите членове, но и всички участници на капиталовия пазар в България като предложим директно чрез нашите партньори или чрез нашето агенство една първокласна, но в същото време достъпна и бърза услуга. Цената на услугата е най-ниска не само на европейския пазар, но и в САЩ.“, заявиха за Investor.bg от Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още