IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен депозитар премахва таксите за притежателите на „спящи“ акции

Институцията също се наредисред подкрепящите концепцията на Владислав Горанов

13:56 | 14.02.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ден, след като с отделни открити писма и становища Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Българската фондова борса подкрепиха публикуваната от Министерството на финансите концепция за т. нар. „спящи“ акции и заложените в нея мерки, подобна подкрепа декларира и Централният депозитар.

"Централен депозитар (ЦД) декларира пълната си подкрепа за публикуваната от Министерството на финансите концепция за личните сметки на физически и юридически лица, водени от ЦД в Регистър А (т.н. „спящи“ акции) и заложените в нея мерки", се казва в изявлението.

Институцията счита, че предложеният в концепцията подход като интегриран комплекс от мерки ще допринесе за реално разрешаване на идентифицираните проблеми и ще позволи на акционерите реално да се възползват от акциите, които притежават, съответно да упражняват правата си по тях, посочва се в съобщение на ЦД.

С представените в Концепцията стъпки се прилага европейската практика за защита на правата и представителство на миноритарните акционери в дружествата под формата на колективна инвестиционна схема. За лицата, които изберат в рамките на една година да не правят нищо с акциите си, те се заменят с много по-конвертируем , ликвиден и лесен за наследяване финансов инструмент, а именно дял от инвестиционен фонд. Нещо повече, с евентуалното одобрение на мерките от Концепцията ще се създадат условия акционерите активно да участват в корпоративния живот и дейността по вземане на решения на дружествата. Не на последно място, ще се създаде предпоставка за подобряване на корпоративното управление на дружествата и ще се увеличи ликвидността и оборота на капиталовия пазар, обясняват от ЦД. 

Централен депозитар като ключова институция на капиталовия пазар изразява готовност да предприеме следните действия в подкрепа на Концепцията:

- участие във всички експертни обсъждания на въпроси и проблеми относно предложените решения, както и в подготовката и обсъждането на законодателни промени за реализиране на Концепцията;

- активно участие в информационната кампания, включително и с въвеждане на облекчени процедури по проверка на активи в ЦД АД чрез интернет и други дистанционни канали.

- опростяване и облекчаване на процедурите по регистрация на наследяване и прехвърляне на активите след приемане на съответните нормативни промени, които да позволят това.

 - премахване на всички такси за операциите, извършвани от физически лица притежатели на акции от масовата приватизация (MП) до определен обем на пакета акции за да могат лицата да се разпоредят с тях съгласно волята си без заплащане на такси. Обхватът  на облекчението включва и операциите по прехвърляне на съхранение на акциите по клиентска сметка при инвестиционен посредник, първата им продажба, процедурата по наследяване, всички справки за съответните акции от техните притежатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 5 години
Крайно време беше да се сетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 5 години
Крайно време беше да се сетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още