Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Д. Георгиев: Софарма е пример за прозрачно разместване на акционерната структура

Повишената активност около дружеството без съмнение е едно от събитията на годината за капиталовия пазар, смята финансовият експерт

Д. Георгиев: Софарма е пример за прозрачно разместване на акционерната структура

Снимка: Архив Ройтерс

Текущата активност около акциите на "Софарма" АД е свързана с желанието на голям акционер в компанията да намали или продаде своя дял. То беше публично анонсирано и не е неочаквано за пазара, коментира пред Investor.bg Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг.

„Повишената активност около акциите на "Софарма" АД е прекрасен пример за прозрачно разместване на акционерната структура, в което всеки може да участва“, заяви той.

По думите му това би следвало да повиши доверието в емитента, както и ще разнообрази акционерната му структура.

Още по темата

„Един от най-позитивните ефекти, който очакваме е, че ликвидността на "Софарма" в бъдеще ще се увеличи още повече на фона на повишения фрий флоут“, каза още Георгиев.

Той обясни, че на нива около 4,27 лв. за акция има „гигантска ликвидност“, по думите му нещо много рядко виждано на българския пазар, и всеки инвеститор, независимо дали е индивидуален или институционален, може да се включи като купувач или продавач.

Софарма АД
„Предлагането на акции до този момент среща достатъчно търсене“, каза финансистът.

На фона на изключително вялата търговия през последното тримесечие, според него повишената активност около "Софарма" АД без съмнение е едно от събитията не само на тримесечието, но и на цялата година за капиталовия пазар.

Във вторник търговията с акции на "Софарма" доведе до рекорден оборот на Българската фондова борса от близо 26 млн. лв., след като малко над 6 млн. акции на фармацевтичната компания бяха изтъргувани за над 25 млн. лв. Цената, на която се продаваха пакетите, беше 4,27 лв.

На годишната среща на инвеститорите на Софарма изпълнителният директор на компанията Огнян Донев потвърди желанието за продажба на "Ромфарм", който по справка на Investor.bg притежава дял от 17,68% от капитала на фармацевтичната компания. Като причина за това желание той посочи "възможността да излязат от инвестицията си с добра печалба“. 

По думите на Донев „Ромфарм“ възнамерява да излезе постепенно от участието си. Той допълни, че не смята за разумно той самият и „Софарма“ да изкупуват целия пакет на "Ромфарм", за да не опорочат публичния статут на компанията.

Интензивната търговия с акции на компанията продължава и днес, като малко преди 13 часа са сключени 129 сделки за близо 13 млн. лв. Акциите поевтиняват с 0,3% до 4,27 лв.

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
2
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Е пример за пазарна манипулация
Toя тарикат Донев отдавна трябваше да го осъдят как пазарни манипулации
Прилага схеми известни wash trading и spoofing .
3
 
4
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Да .Така е сега при цена 4,27 лв .
Ама като продаваше Любо Пъпката з- защо не беше така ?
Едвам успях да си взема малко : ) .
При Грамърси също само най - бързите спечелиха (естествено - не се броят тези ,които знаеха предварително ).
Последно и Експат като ливнаха на 2,5 лв - пак не беше така.
Така ,че не ми го хвали !
4
 
5
 
1
преди 10 месеца
За разместване на акционерната структура не мога да го коментирам, но иначе за източване на НЗОК и на обикновените българи през цените на лекарствата им са наистина пример.

Още от Новини и анализи
Три от индексите на БФБ се повишиха при слаб оборот