IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Елана Агрокредит“ е отпуснала кредити за над 3 млн. лв. от януари с транш от ЕБВР

През март дружеството е финансирало сделки на стойност 1,26 млн. лв

15:26 | 13.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Елана Агрокредит“ АД е финансирала сделки на стойност 1,26 млн. лв. през март, става ясно от месечния бюлетин на дружеството. Общо от началото на годината са отпуснати кредити за над 3,7 млн. лв., като парите, с които оперира дружеството през 2018 г. са от транш С2 на заема от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който е в размер на 2,5 млн. евро. Това обясни пред Investor.bg прокуристът на "Елана Агрокредит" Георги Георгиев.
 
Траншът е усвоен през януари и март. "Следва да се има предвид, че освен инвестициите трябваше да извършим плащания по заемите от ЕБВР и "Сосиете Женерал" през януари и април, както и лихви по облигациите, които вече наредихме на Централен депозитар и ще бъдат изплатени в понеделник (16.04)", уточни той.
 
Георгиев добави, че с транша дружеството финансира и дейността си през април, тъй като вероятно средствата от увеличението на капитала ще бъдат на разположение за ползване в края на април или дори началото на май. 
 
"Това е срокът, ако проблемите с търговския регистър (ТР) бъдат своевременно решени, тъй като е необходимо първо да мине вписване на увеличението на капитала в ТР и чак след това ще можем да освободим парите от набирателната ни сметка", заяви той.
 
Припомняме, че на 22 март 2018 г. приключи първият етап на увеличението на капитала на "Елана Агрокредит", в който записваха акции настоящи акционери и лица, закупили права в търговията на борсата. На този етап бяха записани 15,3 млн. акции, като минимумът за успех на предлагането, което трябва да приключи на 17 април, е 10 млн. акции. На аукциона на 29 март бяха предложени 3 569 707 броя  права, срещу които не са записани акции. 
 
От началото на своята дейност до края на март 2018 г. „Елана Агрокредит“ е инвестирала близо 64 млн. лв. в изпълнение на договори за финансов лизинг. Отделно са отпуснати кредити за оборотни средства в размер на 8,5 млн. лв.

Към края на март „Елана Агрокредит“ е сключило 2466 сделки с недвижими имоти в изпълнение на договори за финансов лизинг, при които е осигурено закупуването на 11 088 земеделски имота на нейните клиенти с обща площ от близо 78 хил. дка. Само през март сделките са 37 спрямо 22 през февруари, но стойността на отпуснатите средства намалява с 36,4% спрямо 1,98 млн. лв., отпуснати през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още