IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Градус" запазва дивидента за 2020 г. без промяна

Дружеството ще разпредели 4,4 ст. за акционерите, като 2,2 ст. вече бяха изплатени като шестмесечен дивидент

17:52 | 11.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общото събрание на акционерите на „Градус” АД взе решение да разпредели за акционерите по-голямата част от печалбата за 2020 г. в размер на 11,695 млн. лв. под формата на дивидент.

На провелото се по-рано днес (11 юни) общо събрание беше гласувано да бъде разпределен брутен дивидент от 0,022 лв. Нетната сума на акция след приспадане на 5% данък дивидент е 0,0209 лв. Дивидентите ще започнат да се изплащат на 26 юли, като срокът за това е три месеца.

Дружеството вече разпредели шестмесечен дивидент в размер на 0,022 лв., който беше одобрен на общото събрание на акционерите на 16 октомври 2020 г. Така общият дивидент за годината достига нивото от 2019 г. в размер на 0,044 лв.

Това е рязък спад спрямо брутен дивидент от 10 ст. на акция за 2018 г., който дружеството разпредели през 2019 г.

Остатъкът в размер на 975,7 хил. лв. се отнася към неразпределената печалба на дружеството.

През първото тримесечие от годината компанията отчете нетна печалба в размер на 13,9 млн. лв., като приходите от продажби намаляват със 7% до 37,5 млн. лв. В доклада за дейността си дружеството посочва, че приходите от продукция са се свили с 14,9% на годишна база до малко над 29 млн. лв. заради ефектите от пандемията с коронавирус.

В същото време приходите от продажба на стоки са се увеличили с 41,5% до 8,2 млн. лв., което се дължи на продажбите в сегмент „Зърна и компоненти“.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Вътрешният пазар остава с най-голям относителен дял от общите продажби с 64%, като продажбите през първите три месеца от годината се свиват с 1% спрямо година по-рано до 24 млн. лв. Продажбите в Европа нарастват с 19%, а за трети страни отчитат спад с 33%.

През първото тримесечие разходите за дейността са се увеличили с 1,1 млн. лв., или с 3,5% спрямо година по-рано.

През последните седмици дружеството стана обект на скандал след разкритията на бизнесмена Светослав Илчовски в комисията по ревизия в 45-ото Народно събрание. Част от твърденията на Илчовски са за манипулиране на отчетите на "Градус" още при излизането ѝ на борсата. В разказа си пред комисията той поясни, че е бил заставян да прави "кух оборот" (на "Градус"), за "да излязат на БФБ, да си вдигнат стойността на дружеството и да продадат акции, които нямат стойност, на българските, да подчертая, пенсионни фондове“.

На 17 май стана ясно, че "Градус” е входирало в Комисията за финансов надзор (КФН) сигнал във връзка с разпространени "неверни и подвеждащи обстоятелства" за дружеството от Светослав Илчовски.
Според дружеството тези обстоятелства дават лъжливи или подвеждащи сигнали по отношение на цената на акциите на "Градус", които се търгуват на Българската фондова борса и определят тази цена на необичайно и изкуствено равнище.

От началото на годината книжата на дружеството поскъпват с 1,37% при пазарна капитализация от 360,541 млн. лв.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още