Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Как ще се класират офертите в аукциона за "Биодит"?

Бъдещето на пазара BEAM ще е по-безоблачно, ако първата емисия на него е успешна

Как ще се класират офертите в аукциона за "Биодит"?

Логото на "Биодит" АД

Утре (21 януари) на специалния пазар за растеж на малки и средни предприятия BEAM, организиран от Българската фондова борса (БФБ), ще се предложат 1 млн. акции от капитала на „Биодит“ АД на специален аукцион (търг).

Новостите са няколко. Това ще е първото дружество на пазара BEAM (надеждите са на него да се листват още много компании) и за първи път ще се проведе такъв аукцион.

Аукционът

Търгът ще е специфичен, като участниците на БФБ не са свикнали с него. Например при аукционите за волатилност и аукционите за неизползвани права има видими индикативна цена, изпълнен обем и излишък на търсене или предлагане. Тук няма да се вижда колко поръчки са подадени до самия час на изпълнение. Оферти ще се въвеждат от 9:30 до 14 ч. Малко след това (след намесата на служител на борсата) ще започнат да излизат сделките, вероятно към 14:10 – 14:15 ч.

Индикативната цена е 1 лв., но тъй като няма да се вижда дали търсенето е под, или над 1 млн. акции, и тъй като цената е фиксирана на 1 лв. за акция, играта ще е малко по-различна.

Ако има презаписване (по-голямо търсене от предлагането), с приоритет ще са пазарните поръчки (самите те според часа на въвеждане). Чак след това с приоритет ще са лимитираните поръчки (отново лимитираните ще се конкурират по час на въвеждане, като по-ранните се класират).

Висока летва ли е емисията от 1 млн. лв.?

Минимумът за успех на емисията е 0,25 млн. лв., но и 1 млн. лв. не е висока летва, защото финансовите възможности на основния акционер Юлиан Софрониев са близки. В темата за „Биодит“ АД в Коментари на Investor.bg на 26 декември 2020 г. в 11:28 ч. той отговаря на въпрос колко печалба правят другите му фирми с думите:

"- Сериен предприемач съм от 1995 година
- от 2003 до 2007 бях Директор "Автомобилно застраховане и брокерски бизнес в "Армеец" - реализиран ръст за периода 750% ( справка КФН )
- Две от компаниите са в сферата на Застрахователните услуги ( 10+ млн премиен приход )
- Две са в сферата на Afiinity services ( Extended waqrranty & Accidental damage)
Годишна печалба в размер 700к- 1 млн лева
“.

Тоест Юлиан Софрониев може и сам да запише емисията. Може и да въведе лимитирана поръчка „купува“ в 13:59 ч., за да не изпревари другите желаещи.

На 25 декември 2020 г. в 16:02 ч. Софрониев пише в отговор на въпрос, че „през последните две години съм инвестирал лични средства в размер над 500к лева“ (в "Биодит" - бел. ред.).

При това член на Съвета на директорите на „Биодит“ е "Импетус Капитал" ООД чрез представителя си Николай Мартинов. "Импетус" наскоро менажираха увеличението на капитала на „Алтерко“ АД, което беше за над 10 млн. лв. по цена на правата и емисионната цена на новите акции.

Освен това БФБ също няма да рискува бъдещето на пазара BEAM с емисия, която не е подплатена.

ИП "Карол" АД беше посредник по листванията на „Алтерко“ АД и „Илевън Кепитъл“ АД, а сега и на „Биодит“ АД и има опит в предлаганията на акции. "Карол" записа около 235 хил. акции в увеличението на "Алтерко" и има значителен дял в "Илевън".

Затова летвата от 1 млн. лв. по-скоро не е висока.

Кога купилите акции ще могат да ги търгуват?

Утре емисията ще се предложи с временен код BDT1. При успех (записване на поне 250 хил. акции за 250 хил. лв.) следва регистрация в Търговския регистър, Централен депозитар и Българска фондова борса и след месец-два купувачите ще могат да ги търгуват, този път с постоянния код BDT.

Какво показва анкета в Коментари на Investor.bg?

Преди няколко дни в Коментари на Investor.bg попитахме „Ще участвате ли в IPO-то на Биодит (BDT1) на 21 януари 2021 г.?“.

От гласували 80 ника към 20 ч. на 19 януари 2021 г. 7 гласуват, че ще вложат по над 10 000 лв., 4 - между 5 000 лв. и 9 999 лв., 14 - между 1 000 лв. и 4 999 лв., и 5 - с под 1 000 лв. Други 14 споделят, че не са решили, а 36 - че няма да участват. Разбира се, тази анкета е изключително неангажираща.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тоя ако беше голямата далавера и можеше сам да я запише - нямаше да я изкара на борсата :)
С неговото минало даже играта е пределно ясна.
0
 
2
 
1
преди 1 месец

Още от Новини и анализи
Юлиан Софрониев: Очаквахме ръст, но не толкова голям