IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарят в дружествата на ЧЕЗ повиши цените в търговите предложения

"Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ предлага 302,56 лева на акция от „Електроразпределителни мрежи Запад“ и 28 433,51 лева на акция от „Електрохолд Продажби“

09:13 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дъщерната компания на „Еврохолд България“ „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. (Eastern European Electric Company B.V. (EEEC) - мажоритарният акционер в някогашните дружества на "ЧЕЗ Груп" в България, увеличава цената, която предлага на миноритарните акционери, за да изкупи дяловете им от компаниите.

Това се вижда от коригираните търгови предложения за останалите акции от капитала на „Електрохолд продажби“ (със старо наименование „ЧЕЗ Електро България“) и „Електроразпределителни мрежи Запад“ (предишно наименование „ЧЕЗ Разпределение“), публикувани чрез сайта x3news.com.

Миналата седмица Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана за търговите предложения заради позоваването на предложителя на некоректни данни при определянето на цените на акциите, публикуването на занижени прогнозни приходи и наличието на редица технически несъответствия.

Новата цена на акция, която „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ предлага на акция от капитала на „Електроразпределителни мрежи Запад“, е 302,56 лева. В първоначалното търгово предложение беше заложена сума от 300,29 лева.

Новата цена за една акция от капитала на „Електрохолд Продажби“ е 28 433,51 лева, докато в първоначалното търгово предложение беше заложена сума от 28 158,30 лева.

„Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ увеличи дела си в „ Електроразпределителни мрежи Запад “ и „Електрохолд Продажби“ АД до,съответно близо 99% и 97% от капитала след сделки с акции на дружествата на Българската фондова борса (БФБ) на 18 март. Намеренията на мажоритаря са да отпише двете компании от БФБ след приключване на процедурите по изкупуване на останалите акции.

В коригираното търгово предложение към миноритарните акционери на „Електрохолд Продажби“ мажоритарят казва, че планира да запази и развие финансовата стабилност на дружеството чрез оптимизация на процесите и разходите и да подсили синергиите с другите компании на ЧЕЗ, които придоби – електроразпределителното дружество, дружество за търговия с електроенергия и т.н.

Не се предвиждат промени в ръководството, заплащането на служителите, дейността и други ключови промени, пише в документа.

Подобни намерения „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ обявява и спрямо „Електроразпределителни мрежи Запад“.

Предложителят казва, че възнамерява да се фокусира върху обслужването на заемите, които взе за придобиването на бизнеса на "ЧЕЗ Груп" в България, като разглежда и възможности за рефинансиране при по-изгодни условия и евентуална рекапитализация с цел намаляване на задлъжнялостта.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още