Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Приходите от продажби на „Монбат“ за деветмесечието се свиват с 6,3%

Само за изминалия месец приходите от продажби на консолидирана база намаляват с 30,5%

Приходите от продажби на „Монбат“ за деветмесечието се свиват с  6,3%

Снимка: Pixabay

Дружествата от икономическата група на „Монбат“ АД са реализирали консолидирани нетни приходи от продажби за периода януари-септември 2018 г. в размер на 213,5 млн. лв., което представлява намаление от 6,30% в сравнение с консолидираните нетни приходи от продажби за същия период на 2017 г., съобщават от дружеството.

Само за месец септември производителят на акумулатори отчита консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 22,2 млн. лв. или с 30,50% по-малко в сравнение месец септември 2017 г. 

Реализираните през първите девет  месеца на 2018 г. консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 21, 5 млн. лв. са разпределени както следва:

Печалбата на дружествата от икономическата група на „Монбат“ АД за месец септември 2018 г. възлиза 1,2 млн. лв. преди облагане с данъци. Финансовият резултат намалява с 43,70% на годишна база. Ако се погледнат данните за деветмесечието, спадът е още по-голям – с 66,20% до 6,18 млн. лв.

През месец септември 2018 г. е постигната EBITDA (печалба преди данъците, лихвите, обезценяването и амортизацията) в размер на 2,8 млн. лв., което е намаление от 19,7% в сравнение с постигнатото през същия месец на 2017 г. Според обобщените данни за деветмесечието EBITDA е на стойност 22,1 млн. лв., като това обаче е с 27,6% по-малко спрямо  същия период на миналата година. 

От ръководството на „Монбат“ правят уточнението, че EBITDA и печалбата преди облагане с данъци за съпоставимия период на 2017 г. са коригирани с 3 млн. лв. - във връзка с ефекта върху деветмесечния период на 2017 г. от счетоводна грешка, произтичаща от липса на консолидационни елиминации на печалба от вътрешно-групови продажби. Счетоводната грешка е подробно описана в бележка 4 на Годишния консолидиран одитиран отчет на "Монбат" към 31.12.2017 г. 

Направена е и корекция с 1, 6 млн. лв. във връзка с ефекта върху деветмесечния период на 2017 г. от липсата на приход, свързан с държавна субсидия за рециклиране на скрап батерии в Монбат Рисайклинг Сърбия. Oчакваната субсидия е била първоначално начислена в годишния консолидиран финансов отчет за 2017 г. на Монбат, но впоследствие сторнирана с оглед на коригиращи събития след датата на отчета - подробно описани в Годишния консолидиран одитиран финансов отчет на "Монбат" АД към 31.12.2017 г.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX с четвърти ръст в последните 5 търговски сесии