IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Синергон холдинг“ с 8 млн. лв. печалба след сделката с „Гранд хотел Пловдив“

Тя е донесла „приходи от оценка на непарична вноска (апорт)“ в размер на 12,7 млн. лв.

08:03 | 30.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
„Синергон холдинг“ с 8 млн. лв. печалба след сделката с „Гранд хотел Пловдив“

„Синергон холдинг“ отчита 7,8 млн. лв. консолидирана печалба за групата за първото тримесечие на 2019 г. след загуба от 3,2 млн. лв. за същия период на 2018 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса” АД.

Печалбата е резултат от „други приходи“ от сделката с „Гранд хотел Пловдив“ ЕООД, която е донесла „приходи от оценка на непарична вноска (апорт)“ в размер на 12,7 млн. лв. Без нея дружеството щеше да е на консолидирана загуба от около 5 млн. лв. Загубата за цялата минала 2018 г. възлезе на 12,3 млн. лв. за групата и на 15 млн. лв. с дела на малцинственото участие.

Въпреки странното формулиране в отчета вероятно става дума за продажбата на „Гранд хотел Пловдив“ ЕООД за сумата от 22,8 млн. евро през февруари 2019 г. То бе собственост на дъщерното „Синергон хотели“ АД.

В отчета са записани „постъпления от продажба на инвестиции“ за 40,6 млн. лв. Те са използвани за намалението на задълженията към банки и небанкови финансови институции. Последните са за 22,3 млн. лв. към 31 март 2019 г., спрямо за 57,2 млн. лв. към 31 декември 2019 г. или стопяване с 35 млн. лв. за три месеца. Общите активи на „Синергон холдинг“ АД намаляват с 32 млн. лв. за трите месеца до 322,4 млн. лв. в края на периода.

„Синергон хотели“ АД депозира средствата от продажбата на „Гранд хотел Пловдив“ ЕООД в „Синергон холдинг“ АД, като сумата възлезе на до 45 млн. лв.

Видно от отчета може да се каже, че средствата са отишли за погасяване на кредити. Вероятно останалата част ще бъде използвана за придобиването на „Ви-Газ България“, цената на което не е обявена.

Интересно е дали „Синергон холдинг“ АД ще продължи да работи на консолидирана загуба и дали ще продължи да продава активи, за да покрива задълженията и загубите си.

Основната част от приходите и загубата в групата се реализират от „Топливо“ АД и „Синергон Петролеум“ ООД. Консолидираният отчет на "Топливо" АД, който включва и резултата на "Синергон Петролеум" ООД показва 2,4 млн. лв. загуба за първото тримесечие на 2018 г. и 8,8 млн. лв. загуба за цялата 2018 г.

Акциите на „Синергон холдинг“ АД поевтиняват с 19% в последните 12 месеца до 0,96 лв. за акция и 17,6 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в капитала на „Синергон холдинг“ АД и „Топливо“ АД.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още