IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX остана в отбора на губещите индекси от ЦИЕ през ноември

Изненадващ е ръстът на турския капиталов пазар с 5,78% предвид негативните сигнали за икономиката на страната

13:59 | 03.12.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Водещият бенчмарк на Българска фондова борса SOFIX остана в отбора на губещите индекси от региона на Централна и Източна Европа, като през изминалия месец изтри 0,79% от стойността си до 592,12 пункта, показват изчисления на Investor.bg. Натрупаната загуба от началото на годината достига 12,6%.

Сред общо 19 разглеждани капиталови пазара в региона 13 са на плюс през ноември на месечна база спрямо 7 през октомври. Родният измерител заема 14-то място в общата класация, като все пак е с най-слаб спад сред губещите индекси.

Най-печелившият капиталов пазар през миналия месец е бил унгарският, където индексът BUX се е придвижил във възходяща посока със 7,95%. На второ и трето място по месечен ръст се нареждат турският ISE 100 и полският WIG със съответно 5,78% и 5,23%.

Положителното настроение на фондовата борса в Турция е изненадващо на фона на негативните сигнали за икономиката на страната, които продължиха и през миналия месец.

Обемът на продажбите на дребно в южната ни съседка се оказа, че е намалял с 3,4% за първи път от повече от година и половина насам през септември. 

В началото на ноември в последния си доклад от Moody’s Investors Service посочиха, че на Турция ѝ предстои драстично свиване на икономиката през идните тримесечия на фона на забавяне на растежа при развитите и нововъзникващите пазарни икономики. Според агенцията турската икономика по всяка вероятност ще се свие през първата половина на следващата година, тъй като отслабената лира и увеличаващите се разходи по заеми ще започнат да дават отражение.

От борсите в ЦИЕ най-голям спад отчете хърватската – 2,80%. Водещият индекс на Македонската фондова борса MBI 10 отписа 2,69% от стойността си, а гръцкият ASE – 1,55%.

От началото на годината украинският фондов пазар продължава да е начело в представянето, като нараства с 84,10%. За изминалите 11 месеца отливът на инвеститори е довел до спад на бенчмарка на сините чипове в Гърция с 21,45%. 

Таблица: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
*** той бил ли е в друг отбор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още