Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX остана в отбора на губещите индекси от ЦИЕ през ноември

Изненадващ е ръстът на турския капиталов пазар с 5,78% предвид негативните сигнали за икономиката на страната

SOFIX остана в отбора на губещите индекси от ЦИЕ през ноември

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Водещият бенчмарк на Българска фондова борса SOFIX остана в отбора на губещите индекси от региона на Централна и Източна Европа, като през изминалия месец изтри 0,79% от стойността си до 592,12 пункта, показват изчисления на Investor.bg. Натрупаната загуба от началото на годината достига 12,6%.

Сред общо 19 разглеждани капиталови пазара в региона 13 са на плюс през ноември на месечна база спрямо 7 през октомври. Родният измерител заема 14-то място в общата класация, като все пак е с най-слаб спад сред губещите индекси.

Най-печелившият капиталов пазар през миналия месец е бил унгарският, където индексът BUX се е придвижил във възходяща посока със 7,95%. На второ и трето място по месечен ръст се нареждат турският ISE 100 и полският WIG със съответно 5,78% и 5,23%.

Положителното настроение на фондовата борса в Турция е изненадващо на фона на негативните сигнали за икономиката на страната, които продължиха и през миналия месец.

Обемът на продажбите на дребно в южната ни съседка се оказа, че е намалял с 3,4% за първи път от повече от година и половина насам през септември. 

В началото на ноември в последния си доклад от Moody’s Investors Service посочиха, че на Турция ѝ предстои драстично свиване на икономиката през идните тримесечия на фона на забавяне на растежа при развитите и нововъзникващите пазарни икономики. Според агенцията турската икономика по всяка вероятност ще се свие през първата половина на следващата година, тъй като отслабената лира и увеличаващите се разходи по заеми ще започнат да дават отражение.

От борсите в ЦИЕ най-голям спад отчете хърватската – 2,80%. Водещият индекс на Македонската фондова борса MBI 10 отписа 2,69% от стойността си, а гръцкият ASE – 1,55%.

От началото на годината украинският фондов пазар продължава да е начело в представянето, като нараства с 84,10%. За изминалите 11 месеца отливът на инвеститори е довел до спад на бенчмарка на сините чипове в Гърция с 21,45%. 

Таблица: Investor.bg

По статията работиха: автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ма той бил ли е в друг отбор?

Още от Новини и анализи
Въпреки трите негативни сесии SOFIX излезе на плюс за седмицата