Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX запази възходящата посока и във втория борсов ден от новата година

По-големият изтъргуван обем се дължи основно на Химимпорт, който формира половината от изтъргувания обем

SOFIX запази възходящата посока и във втория борсов ден от новата година

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Основният индекс на БФБ SOFIX запази посоката си нагоре и във втория борсов ден от новата година, за разлика от  останалите три индекса, които не успяха да задържат ръстовете си и в сряда останаха на червена територия.

SOFIX нарасна с 0,06% до 685,09 пункта, докато по-широкият BGBX40 се понижи с 0,25% до 132,67 пункта, а секторният BGREIT отчете спад от 0,18% до 116,27 пункта. Равнопретегленият BGTR30 отписа 0,09% от стойността си до 559,79 пункта.

Оборотът на регулиран пазар е по-висок от вчерашния – 917,4 хил. лв. след 322 сделки.

По-големият изтъргуван обем се дължи основно на Химимпорт, като търговията с акции на дружеството възлезе на 408,2 хил. лв. На второ място е Еврохолд с 84,8 хил. лв., а на трета позиция се нарежда Първа инвестиционна банка с 80 хил. лв.

Най-печелившата компания за деня е Лавена АД с ръст на цената на акциите от 5% до 105 лв. за брой. На второ място е Трейс Груп Холд с повишение от 3,1% до 4,68 лв., а на трето място е Корадо България с ръст от 1,5% до 6,95 лв. 

Най-губещата компания по време на днешната сесия е ЧЕЗ Разпределение България със спад на цената на акциите от 3,3% до 262 лв. за брой. След нея се нарежда Монбат, чиито акции поевтиняха с 1% до 10,4 лв., а на трета позиция е Адванс Терафонд АДСИЦ с понижение от 0,9% до 2,18 лв.

По-рано днес БФБ съобщи, че 5 януари 2018 г. (петък) е датата, на която ще се проведе аукционът за продажбата на правата от публично предлагане на емисия конвертируеми облигации на Монбат АД. На аукциона ще бъдат предложени 4 157 400 броя права, срещу които не са записани облигации.

За компаниите от състава на SOFIX денят беше положителен за осем дружества, като най-голям ръст в цената отчете Индустриален Холдинг България АД (5,26%). Книжата на пет дружества поевтиняха, като най-голям спад от 2,82% записа М+С Хидравлик АД.

От днес влизат в сила регламентите, свързани с прилагането на правната рамка MiFID II, включително и европейски регламент относно пазарите на финансови инструменти (MiFIR).

В момента КФН е в процес на изграждане на информационна система, която ще позволи електронното подаване на информация от инвестиционните посредници.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
„Градус“ изгради нов център за бройлери за над 2,3 млн. лв.