IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на газа от Русия изтрива 20% от цената на акциите на "Неохим"

Индексите на БФБ спадат в началото на сесията

12:20 | 27.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Решението на Русия да спре доставките на газ за България доведе до силни спадове на индексите на Българската фондова борса (БФБ). Основният индекс SOFIX губи 0,8% до 625 пункта, като по-рано спадът надвишаваше процент, а по-широкият BGBX40 изтрива 1% до 145 пункта.

Най-губещата компания в началото на сесията е и един от най-големите индустриални потребители на природен газ в България – „Неохим“ АД. Около 11:30 ч. акциите на дружеството поевтиняват с над 20%.

Природният газ е основна суровина за производството на азотни торове за земеделието. Заради поскъпването на синьото гориво цените на торовете се вдигнаха няколко пъти в последната година. Тенденцията е валидна за целия свят, не само за България.

Заради ценовата динамика през миналата година дружеството реализира силен ръст и на приходите, и на печалбата въпреки по-високите разходи за суровини. Отделно дружеството продава природен газ на спот цени в неактивния за производството период.

Предстои да видим как ще се обезпечи производството на торове за есенната сеитба. Като цяло очакванията са вакуумът от спрените руски доставки да се запълни с газ от Азербайджан и други доставчици, след като бъде завършена газовата връзка с Гърция. Срокът за приключването на проекта, чието строителство се проточи над 10 години, е юни-юли тази година.

На второ място по спад в началото на сесията са акциите на „Топливо“, които поевтиняват с 10,7%. Компанията е водещ дистрибутор на пропан бутан, като вероятно очакванията на инвеститорите са тя да бъде засегната по-сериозно при налагането на по-широко ембарго върху вноса на енергоносители от Русия.

„Зърнени храни България“ е третата по загуба компания в началото на сесията със спад в цената на акциите от 8%. Следват „Химимпорт“ с 4%, „Централна кооперативна банка“, „Алтерко“, Агрия Груп Холдинг“ с по 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Ако се погледнат МАЩАБНО нещата, ТРЯБВАТ ПРЕГОВОРИ за спиране на войната. Не зеленски да търчи като луд по света и иска САМА ПАРИ и ОРЪЖИЕ. Чули ли сте думата МИР от устата му? Или така са му казали? Върховно нахалство. И страните от ЕС са като зомбирани (с препарат отвъд океана). Цялата политика е на затриване на ЕС и Европа!!! СПРЕТЕ СЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Голяма работа. Ние пък ще си дадеме по една заплата за оръжие на Ze. Да видите тогава какво ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още