IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара планина холд очаква 20% ръст на финансовия резултат през 2017 г.

За 2018 г. обаче се очаква изпреварващ ръст на разходите за труд, което да намали финансовия резултат с 8%

13:16 | 18.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
Стара планина холд очаква 20% ръст на финансовия резултат през 2017 г.

Стара планина холд АД изпраща 2017 г. с консолидиран ръст на приходите от 214 млн. лв., което е ръст с близо 14% спрямо 2016 г. и е рекордна стойност, съобщи дружеството чрез БФБ-София.

"Очакваме и над 20% повишение на консолидирания финансов резултат", уточняват от холдинга.

Неконсолидираната печалба на Стара планина холд АД се планира да достигне 5,5 млн. лв. „което ни дава сигурност, че за 21-ва поредна година част от нея ще бъде разпределена като дивидент за акционерите на холдинга. Традиционно дивиденти ще разпределят и най-големите предприятия от групата“, пише в писмото до акционерите.

"Настоящото предвиждане (две седмици преди края на годината, бел. ред) се основава на постигнатите резултати през тази година, бизнес плановете на предприятията за 2018 година и очакванията, свързани с пазарите, на които продаваме. Тези резултати са в пряка зависимост от процесите на икономиката в еврозоната, която показва забележим ръст на доверието в индустриалното производство", се казва в изявлението. 



„Равнището на нашия износ е в пряка зависимост от пазарите, на които продава групата – основно в Европейския съюз. Икономическото възстановяване в еврозоната се очаква да продължи с добри темпове. През 2017 година продължихме да продаваме на основните си пазари. Европа продължава да бъде сигурен и значително предвидим за нас пазар. Очакваният ръст от 3,3% на машиностроенето в еврозоната през 2017 година оказва благоприятно влияние върху икономическата активност на нашите клиенти и се отразява положително на нашите резултати.“, пишат от машиностроителната група.

Съветът на директорите на Стара планина холд АД предвижда консолидираните приходи от продажби през 2018 година да надминат върховите продажби от тази година, като достигнат 226.5 млн. лева, което означава ръст от 5,8% спрямо очакванията за 2017 година.

„Същевременно предвиждаме изпреварващ ръст на разходите за труд, което ще доведе до спад на финансовия резултат за 2018 година с около 8% на годишна база“, пишат от холдинга.

„Първостепенна задача и през 2018 година ще бъде запазване на основните и разширяване на присъствието на новите пазари. Това ще изисква от нас да предложим добри цени, високо качество и къси срокове на доставка. Предприятията ни планират сериозен ръст на инвестициите, които да доведат до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица. Инвестициите в цялата група на Стара планина холд АД през 2017 година достигнаха 19,3 млн. лева, с 52% по-високи от инвестициите през 2016 година. 

През 2018 година ще продължим своята активна инвестиционна политика, като очакваме инвестициите да достигнат 28 млн. лева, което е ръст от 44%. Планираните инвестиции в основната си част са за модернизиране на производствените мощности, както и за развитие на организационния капацитет и човешките ресурси в дружествата. Над 6% от планираните инвестиции са в сферата на социалните дейности.

Водещ приоритет за нас и през тази година беше производителността на труда и запазване на специалистите. Предприятията влагат все по-големи средства и усилия за допълнителна квалификация. Броят на наетите лица през тази година бе увеличен с 9.6%, а ръстът на средната месечна работна заплата в предприятията от групата е 15.2%, докато производителността на труда се е увеличила с 4,1%. През 2018 година предвиждаме увеличение на заетите лица с 1,0%, а на средната месечна работна заплата - с 5,8%. Постигането на добър финансов резултат при очаквания обем продажби е основна задача за осигуряване на стабилност в пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност", се казва още в изявлението.

Акциите на Стара планина холд АД поскъпват с 28,53% за последните 12 месеца до 7,97 лв. за акция и 167 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,21754 лв. на акция, с което общата доходност е по-висока.

Основни дъщерни дружества са Хидравлични елементи и системи АД (64,53%), Елхим-Искра АД (51,4%), Българска роза АД гр. Карлово (49,99%) и контролен дял от 30,91% в М+С Хидравлик АД.

По-малките дружества в групата са Винпром АД гр. Велико Търново с дял от 95,64%, Боряна АД гр.  Червен бряг с дял от 50% (произвежда конфекция плетени изделия и трикотаж), Фазан АД гр. Русе с дял от 91,75% (произвежда чорапи), Устрем АД гр. Свищов с дял от 45% (резервни части)

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция от капитала на холдинга.
 

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още