IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тласъкът на онлайн търговията заради коронакризата подкрепя резултатите на „Спиди“

Консолидираната печалба на дружеството се увеличава с 64,7% до 12,219 млн. лева към края на второто тримесечие

12:05 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Спиди АД</em></p>

Снимка: Спиди АД

Куриерската компания „Спиди“ АД отчита ръст на приходите и печалбата на фона на пандемията, която насърчи онлайн търговията и изпращането на пратки в условията на социална изолация, затворени бизнеси и отдалечена работа.

Това се вижда от консолидирания отчет на компанията за второто тримесечие, публикуван чрез Българската фондова борса (БФБ).

Консолидираната печалба на дружеството се увеличава с 64,7% до 12,219 млн. лева към края на юни 2020 г. спрямо 7,421 млн. лева година по-рано.

„Наложените ограничителни мерки за придвижване, от една страна, доведоха до спадане на икономическата активност, а от друга значително увеличиха поръчките онлайн. По-ниската бизнес активност доведе до временен спад на приходите от бизнес сегмента. Този спад бе като цяло компенсиран от възстановената активност в края на периода и от увеличението на пратките между бизнес единиците на предприятията в някои сегменти в резултат на широковъведената дистанционна работа“, посочва се в доклада за дейността на компанията.

„От друга страна, съществена част от потреблението се пренасочи към онлайн магазините, което доведе до ускорен ръст на приходите от В2С сегмента и индивидуалните клиенти. Забелязва се и промяна в предпочитанията на клиентите към точката за доставка. Докато през последните години предпочитанията към доставката в офис трайно нарастваха, през последните месеци се наблюдава засилени заявки за доставки до адрес за сметка на доставките до офис“, допълват от дружеството.

Международните доставки, осъществени от „Спиди“, продължават да реализират изпреварващ ръст и на двата основни пазара – България и Румъния. За доставките в Гърция „Спиди“ АД установи партньорство с водещата местна компания за куриерски услуги – ACS, която замени досегашния партньор Speedex, посочва компанията.

Инвестициите към края на юни възлизат на 7,37 млн. лева на неконсолидирана база, като от тях 5,1 млн. лева са в автомобили, а 800 хил. лева – в компютърна техника и софтуер.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

На консолидирана база инвестициите достигат 12,7 млн. лева, като дъщерните дружества са инвестирали в софтуерно обезпечаване и логистичен капацитет. Новонаетите активи добавят 1,4 млн. лева в активи право на ползване, а в стопански инвентар, подобрение на наети активи и друго оборудване са вложени допълнително 3,5 млн. лева.

Приходите от куриерски услуги на неконсолидирана база достигат 80 млн. лева, като нарастват с 20,5%. Международните доставки се увеличават с 43% на годишна база.

Броят превозени пратки през тримесечието достига почти 17 млн., с 31% повече от същият период на миналата година. Изпреварващият ръст на пратките е в резултат на увеличаващата се тежест на индивидуалните клиенти и В2С сегмента.

Консолидираните приходи от куриерски услуги за полугодието добавят 21% спрямо същия период на 2019 г., като достигат 123,3 млн. лева. Ръстът се определя от бързото увеличаване на приходите на ДПД Румъния. С основен принос за добрите резултати е онлайн търговията.

Международните доставки продължават да реализират изпреварващ ръст от 27,4% на консолидирана база на фона на представянето на услугата Speedy Balkans, която нараства с над 50%. Броят превозени пратки през тримесечието достига 23,7 млн., което е с 29% повече спрямо края на юни миналата година.

Основните разходи за подизпълнители и възнаграждения са до голяма степен обвързани с броя обработени пратки, поради което увеличението им е съизмеримо с увеличението на пратките. Съответно, разходите за възнаграждения нарастват с 29% на неконсолидирана база, докато на консолидирана ръстът е по-бавен заради по-ниския ръст на ДПД Румъния.

Активите на „Спиди“ АД достигат 182,633 млн. лева към края на юни спрямо 168,368 млн. лева към края на юни 2019 г. Текущите активи са за 59,219 млн. лева спрямо 45,563 млн. лева.

За последната година акциите на „Спиди“ АД поскъпват с 12,24%, като пазарната капитализация достига 295,769 млн. лева. Дружеството разпредели и дивидент в размер на 2 лева бруто на акция.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за инвестиции в ценни книжа!

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още