IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен център ще подпомага политиките за устойчивост и енергетика у нас

В проекта на БФБ участват представители на бизнеса, академичната общност и държавни институции

14:06 | 31.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

С подписването на Харта за устойчиво развитие между участниците стартира работата на Green Center - мозъчен тръст за устойчиви финанси и енергетика. Новият Зелен център е инициатива на Българската фондова борса (БФБ) съвместно с Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Участници в проекта са още представители на бизнеса, академичната общност, държавни институции и партньори, обясни изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов при представянето на мозъчния тръст.

Инициативата е много важна, защото енергетиката е тясно обвързана с финансирането и околната среда, коментира по време на представянето на новия център зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той посочи, че новата организация ще привлече експерти и ще даде тон за експертно говорене по проблемите в сектора.

Капиталовият пазар е естествен източник за набиране на финанси, защото публичните средства няма да бъдат достатъчни за постигането на целите за нулеви въглеродни емисии, коментира зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Мария Филипова.

Основните цели, които си поставя фондът, са свързани с разработване на политики в областта, популяризиране на устойчивото финансиране, както и създаване на специален индекс и финансови инструменти, базирани на факторите за устойчивост, обясни още Моравенов.

Новият център ще се стреми да води обществения дебат по тези теми, да дискутира и предоставя добри практики, да помага за разработването на законодателната рамка и провеждането на конкретни политики за промяна на средата.

Постигането на амбициозните цели за декарбонизация на икономиката има срок до 2050 година, но промените трябва да започнат още сега, смята главният координатор на инициативата на ООН за устойчиви борси Антъни Милър. БФБ се присъедини към тази тази глобална платформа през есента на 2020 г.

Милър обясни още, че доскоро зелените облигации заемаха малък дял на пазарите, но по време на пандемията от коронавируса това рязко се промени, защото инвеститорите търсят нови възможности за парите си и тези финансови инструменти ще стават все по-видими.

Експертът коментира и ролята на Зеления център да обучава пазара в новите тенденции. "Правилата са важни, но ако не се разбират, нямат никакво значение", заяви Милър.

Голяма част от бизнеса изпитва проблеми именно в тази посока, стана ясно от специално проучване на ВУЗФ Lab, изготвено по поръчка на БФБ. Данните показват, че компаниите у нас са запознати с очакваните промени на пазара и екологичните политики са в Топ 3 на техните дейности, след политиката по опазването на здравето на служителите и социалната отговорност.

bse bse

Източник: ВУФЗ Lab

В същото време обаче за основната част от представителите на бизнеса у нас липсват конкретни практически насоки как да се прилагат новите правила, разказа проф. Виржиния Желязкова, зам.-ректор на ВУЗФ по учебната дейност. По тази причина тя препоръча да бъдат изготвени методически насоки за прилагане на добрите икономически и социални практики, както и да се провеждат непрекъснати обучителни семинари, защото постоянно изникват нови проблеми и въпроси в този сектор.

Тя препоръча още бизнесът в България да бъде насърчен да участва в глобални и национални инициативи по проблемите на устойчивото развитие.

В своята работа Green Center ще получи подкрепа и от Фонда на фондовете. Изпълнителният директор и зам.-председател на УС на институцията Александър Георгиев беше категоричен, че новата структура дава възможност за обединение на икономически участници от различни сфери в страната.

Фондът на фондовете осигурява по-лесен достъп до финансов ресурс чрез гъвкави форми. "Даваме шанс на иновативните идеи да се развиват", каза Георгиев и допълни, че по тази причина не е имало начин да не подкрепят и Зеления център на БФБ.

Има достатъчна обществена енергия и политическа воля, а сега е видно и че бизнесът също има желание да се включи в климатичните цели, коментира от своя страна българският евродепутат Ева Майдел. Тя посочи, че устойчивостта на бизнеса не трябва да се разглежда само от гледна точка на климата и пандемията от коронавируса.

Майдел беше категорична, че устойчивостта е стратегическа за растеж на бизнеса. Големи световни компании все повече избират местата за своите инвестиции, където могат да използват 100% зелена енергия например и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
що карат тесла там , а не автоваз не знам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
мдааа ... чертаем стратегии , пишем планове , чупим пари ... в същото време остров йел , шотландия , население 966 души , площ 204кв.км . започнали са да инсталират турбини използващи силата на приливите и отливите . захранват вече всички домове с електричество и част от предприятията . а отскоро са инсталирали и зарядна станция за електрически автомобили ... 100% зелен ток за всичко дето е на ток ... :))) ... само за обща култура на съфорумците любители на атомите и кюмюрът , шотландия произвежда два пъти повече ток от вятър , отколкото им е нужно ... :)))те едно кратко клипче и инфо ...https://newatlas.com/energy/nova-innovation-tidal-powered-ev-charging-point-shetland-islands/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още