IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Зенит имоти“ ще продаде всичките си земи

Купувач е фирмата на председателя на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков

15:14 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Зенит имоти“ АДСИЦ-Пловдив планира да продаде всичките земи, които притежава, на фирмата на председателя на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков.

Това се вижда от документи във връзка със свикано общо събрание на акционерите на дружеството, публикувани на сайта x3news.com.

Фондът притежава общо 65 терена в обл. Разград и обл. Монтана от 2 до 9 категория. Общата площ на имотите – ниви и лозя, е над 1255 дка.

Независим оценител е оценил общата им пазарна цена на почти 1,9 млн. лева.

Писмен интерес да купи имотите е заявила фирмата „С.И.Г.“ ООД със седалище в гр. Сливен, чийто собственик е Стайко Стайков.

От ръководството на дружеството посочват, че продажбата на имотите ще донесе добър приход на акционерите - петима италиански граждани, под формата на дивиденти.

„Настоящото ниво на цените на земеделската земя на дружеството са достигнали нива, които напълно отговарят на първоначалните очаквания на чуждестранния инвеститор (акционерите) за реализиране на доходност на пазара на недвижими имоти в България“, посочва се в материалите за общото събрание.

В документите се подчертава, че постигнатата в преговорите с купувача цена, която кореспондира и на пазарната оценка, удовлетворява съвета на директорите и акционерите.

Инвестиционният хоризонт на акционерите за изход от инвестицията е налице, тъй като те са на пазара повече от 10 години, пише още в материалите за общото събрание.

„Зенит имоти“ отчита загуба в размер на 35 хил. лева към края на юни спрямо 33 хил. лева година по-рано. Дружеството не отчита приходи, а разходите са стабилни – 20 хил. лева за външни услуги и 14 хил. лева за персонал.

Последно с акции на дружеството са сключвани сделки през август 2019 г. при цена от 1,15 лева. Пазарната капитализация е в размер на 747,5 хил. лева.

За 2020 г. е гласуван дивидент в размер на 0,0094 лева на акция.

Свързани компании:

Зенит имоти АДСИЦ(ZENP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още