IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българско семейство с бизнес в САЩ се връща, за да прави стъклено производство

Компанията ще запази ръчния процес, който я прави уникална

09:51 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Течното стъкло е магия, която смайва погледа. Тънкостите на този стар, но забравен занаят, бяха демонстрирани на първото международно биенале в Музея на стъклото в Белослав, Варненска област.

Сред творците беше и Игор Пеев, представител на малка семейна фирма, която е започнала своята дейност за производство на цветни заготовки от боростъкло в САЩ. Тя е единствената компания в света, която произвежда ръчно 105 уникални цвята.

Днес Пеев се завръща в България, за да открие първия европейски филиал на семейното предприятие.

Той разказа пред БТА за производството на боросиликатно стъкло, за пътя на една българска фамилия до САЩ и завръщането в България, за натрупания опит и преодолените трудности.

Всъщност Игор Пеев не е художник. Въпреки това се занимава с производство, което е по-скоро изкуство, отколкото занаят. Разказва, че семейството му е от Сливен. През 1991 г. се установява в САЩ. Българската фамилия създава своя фирма в щата Вашингтон, близо до Сиатъл. Тя е типичен пример за малък семеен бизнес, в който са ангажирани общо четирима души, посочва Пеев. 

Българите разработват боросиликатното стъкло под формата на пръчици и цилиндри. Това са стъклени заготовки, които се използват за създаването на малка пластика или за бижутерията, обяснява Пеев. Цветните части се използват и за направата на чаши и други по-големи и уникални стъклени предмети.

За началото Пеев споделя, че семейството е подходило доста предпазливо. Бизнесът започва да се разраства след 10 години упорита работа. Работата във фирмата е изцяло ръчна, няма машини и стоки на конвейер, а търговската част се извършва изцяло чрез интернет.

Компанията успява да създаде технология за стъкло, уникална не само за САЩ, но и за целия свят. С много труд сливенската фамилия създава над 100 цвята за стъкло и ги продава по целия свят. Тези цветове, особено ярките - оранжеви, жълти и червени, са единствени на пазара, казва Пеев.

След успеха си в САЩ сега българската фамилия иска да се завърне и да разкрие своя първи европейски филиал. В България има голям потенциал, отбелязва Пеев. Според него и тук фирмата ще запази традицията да произвежда ръчно, защото това я отличава от конкуренцията и я прави уникална.

Заедно с него на биеналето в Белослав бяха и трима майстори, които представиха пред българските си колеги своя опит. Те са жени, които са самоуки, като за работилница изпролзват гараж, взет под наем. Две от тях са от САЩ - Джина Гарднър и Кейти Емлинг, третата - Бриана Шрьодер, е от Канада.

Пеев разкрива, че работи с трите дами от много години. Това е причината и да ги доведе на биеналето - за да споделят своя опит с българските специалисти и художници.

За бъдещето на фирмата в България Пеев споделя, че поради спецификата на пазара на първо време обемите на производството няма да са големи. И допълва, че въпреки трудностите, има усещането, че се върви в правилната посока и новият бизнес ще намери своята успешна пазарна ниша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още