Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Новото рибарско пристанище край Варна ще приема над 100 плавателни съда

Учени от БАН проектираха съоръженията

Новото рибарско пристанище край Варна ще приема над 100 плавателни съда

Снимка: Пламен Гутинов, агенция "Черно море"

Новото рибарско пристанище в местността "Карантината" край Варна ще приема над 100 плавателни съда и бъде построено по проект на Центъра по хидро- и аеродинамика към Института по металознание, съоръжения и технологии при БАН, съобщи БТА. 

Още по темата

Ръководител на екипа, разработил проекта, е проф. д-р инж. Румен Кишев. Конструкцията, защитната стена и симулационния модел за вълновото натоварване, са проектирани от инж. Красимир Маринов. Подводната хидрография и подробна снимка на морското дъно са дело на инж. Иван Добрев.

Община Варна ще реализира проекта по програмата "Морско дело и рибарство 2014-2020". Стойността на проекта е близо 16,6 млн. лева, като собственото финансиране от 8,5 млн. лева вече е одобрено с решение на Общинския съвет във Варна.

Проектът предвижда пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение, изграждане на нови пристанищни съоръжения за защита от ветрово и вълново въздействие, за обслужване на риболовни кораби и за първа продажба на уловите от прясна риба.

Откъм брега ще има голяма рампа за колесари, за да влизат лодките в морето. Предвидени са още сервиз за ремонт на плавателните съдове и сграда на три нива с модерен архитектурен силует.

Рибарското пристанище "Карантината" ще бъде най-модерното по Северното черноморие и ще съперничи на четирите по-нови пристана, изградени на юг. Пристанът ще е естественият завършек на Аспаруховия парк, който общината смята да превърне във втората Морска градина на Варна - с изграждане на алеи и места за отдих.

Самата форма на вълнолома ще е с място за пешеходци и разходки из порта, без да се пречи на работата и лодките.

Строежът ще започне след края на туристическия сезон и трябва да завърши през 2020 г., информират от БАН.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Започват проверки на фирми без право да превозват туристи