IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото рибарско пристанище край Варна ще приема над 100 плавателни съда

Учени от БАН проектираха съоръженията

13:34 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Пламен Гутинов, агенция &quot;Черно море&quot;</em></p>

Снимка: Пламен Гутинов, агенция "Черно море"

Новото рибарско пристанище в местността "Карантината" край Варна ще приема над 100 плавателни съда и бъде построено по проект на Центъра по хидро- и аеродинамика към Института по металознание, съоръжения и технологии при БАН, съобщи БТА. 

Ръководител на екипа, разработил проекта, е проф. д-р инж. Румен Кишев. Конструкцията, защитната стена и симулационния модел за вълновото натоварване, са проектирани от инж. Красимир Маринов. Подводната хидрография и подробна снимка на морското дъно са дело на инж. Иван Добрев.

Община Варна ще реализира проекта по програмата "Морско дело и рибарство 2014-2020". Стойността на проекта е близо 16,6 млн. лева, като собственото финансиране от 8,5 млн. лева вече е одобрено с решение на Общинския съвет във Варна.

Проектът предвижда пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение, изграждане на нови пристанищни съоръжения за защита от ветрово и вълново въздействие, за обслужване на риболовни кораби и за първа продажба на уловите от прясна риба.

Откъм брега ще има голяма рампа за колесари, за да влизат лодките в морето. Предвидени са още сервиз за ремонт на плавателните съдове и сграда на три нива с модерен архитектурен силует.

Рибарското пристанище "Карантината" ще бъде най-модерното по Северното черноморие и ще съперничи на четирите по-нови пристана, изградени на юг. Пристанът ще е естественият завършек на Аспаруховия парк, който общината смята да превърне във втората Морска градина на Варна - с изграждане на алеи и места за отдих.

Самата форма на вълнолома ще е с място за пешеходци и разходки из порта, без да се пречи на работата и лодките.

Строежът ще започне след края на туристическия сезон и трябва да завърши през 2020 г., информират от БАН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още