IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С евросредства ще бъде почистен каналът, който свързва езерото Вая с Черно море

По програма за трансгранично сътрудничество са осигурени 400 хил. лева

09:58 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: община Бургас</em></p>

Снимка: община Бургас

За първи път от 1986 година започна мащабно почистване на канала, който свързва езерото Вая с Черно море. Мащабната операция стана възможна след спечелен проект по трансгранично сътрудничество, който осигури финансиране от 400 хил. лева, съобщи БНТ. 

На участъка от моста до Океански риболов до моста на крайезерния булевард "Захари Стоянов" започна работа тежка техника. Освен гъстата тръстика, която затруднява оттичането на езерото към морето, през годините в канала са хвърляни различни промишлени и битови отпадъци.

След като бъдат изгребани от багер, отпадъците ще бъдат превозени до депо за смет, а брегът на канала ще бъде укрепен, ще се прокара път и мястото ще стане достъпно за разходки и риболов.

Само преди броени дни след обилните дъждове езерото Вая отново вдигна нивото си и застрашаваше да залее пътя. Проектът ще обхване участък от 400 метра. Операцията по основното почистване на канала, изграждането на път и дига ще завърши в края на април.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още