IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ с ръст от 1,4% през октомври

Средната цена по сделките обаче регистрира спад от 4,7% на годишна база

19:20 | 21.11.11 г.
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ с ръст от 1,4% през октомври

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ неочаквано нараснаха през октомври, след като ниските лихвени проценти по ипотеките и ръстът в цените на наемите вкараха повече купувачи на пазара, съобщиха от американската Национална асоциация на брокерите на имоти, цитирани от Ройтерс.

Продажбите се увеличиха с 1,4% до приравнена към годишна основа база от 4,97 млн. в сравнение с ревизираните данни за 4,90 млн. през септември.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад до 4,8 млн.

„Средната цена на съществуващите жилища от всички видове в страната през октомври е била 162 500 долара, което е с 4,7% под тези за октомври миналата година“, съобщават още от асоциацията, цитирани от РИА Новости.

По нейни данни делът на „проблемните“ имоти на пазара на съществуващи жилища в САЩ през октомври е намалял до 28% от 30% през септември.

Обявените за продажба съществуващи жилища обаче са намалели с 2,2% до 3,33 млн.

Продажбите на еднофамилни жилища са нараснали с 1,6% на месечна база през октомври до 4,38 млн., като средната цена по тях е 161 600 долара.

Продажбите на многофамилни жилища и апартаменти са регистрирали минимален ръст до 590 000 от 580 000 през септември, а средната цена по тях е достигнала 160 300 долара.

Според старши икономистът в асоциацията Лорънс Юн ръстът на продажбите е сред „няколкото подобрени фактора, които основно водят до по-високи цени по продажбите като създаването на работни места, нарастващите наеми и високата достъпност“.

Докато много други сектори на американската икономика вече стъпват на краката си, жилищният сектор изостава сериозно, сдържан от високите нива на възбрана и жилища, понижили драматично стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още