IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените покриви засега привличат малцина богати българи

По данни на Съюза на ландшафтните архитекти сега се изграждат 3 дка зелени покриви върху жилищни кооперации в София

09:42 | 11.07.11 г. 3
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Зелен покрив в Хонолулу<span lang="en-US">,</span> САЩ. <em>Снимка: jdnx, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><span lang="en-US">Creative Commons</span></a></em></p>

Зелен покрив в Хонолулу, САЩ. Снимка: jdnx, лиценз: Creative Commons

Нормативно процесът за старт на зелената архитектура е "отпушен" и вратите за строителство на зелени покриви в България са отворени. Но към "висока зелена архитектура" засега у нас се ориентират малцина богати българи, коментира пред БТА заместник-председателят на Съюза на ландшафтните архитекти у нас арх. Веселин Василев.

По данни на Съюза на ландшафтните архитекти сега се изграждат 3 дка зелени покриви върху жилищни кооперации в София. Покривна градина с площ 700 кв. м ще има и нова бизнес сграда в столицата. Най-масово е приложението на зелените покриви върху гаражни пространства и подземни паркинги, осъществено е като проекти и в провинцията.

Изграждането на зелени покриви у нас е наложително в гъсто населените урбанизирани територии, отбелязват експертите. Те посочват също, че процесът е стимулиран и от Европейския съюз.

По данни на специалистите 1 кв. м зелен покрив филтрира 2 кг прах годишно. Изчислено е, че ако всички покриви в един град се озеленят, градската температура ще се редуцира със 7 градуса. Зелените покриви изпълняват ролята и на естествени климатици, защото през зимата задържат топлината в сградите, а през лятото ги охлаждат, твърдят експерти. Зеленината фиксира финия прах, йонизира и овлажнява въздуха, намалява емисиите на въглероден диоксид и обогатява въздуха с кислород.

Зелените покриви са се увеличили с 35 на сто в световен мащаб през последните няколко години. Все повече богати хора предпочитат "зелени мезонети". У нас обаче към "висока зелена архитектура" засега се ориентират малцина богати българи, отбелязват специалистите.

В България няма критерий за зелената архитектура, коментират от Съюза на ландшафтните архитекти (СЛА). Понятието обаче започва да се налага предимно като част от екологична архитектура и най-вече като предмет на ландшафтната такава.

Нашите специалисти дори предлагат да се въведе норма "Вегетативна площ". Замествайки традиционния квадратен метър, тя ще показва площта, върху която растителността неутрализира вредности в околната среда.

Нормативно процесът за старт на зелената архитектура е "отпушен" с обстойна промяна на Закона за устройство на териториите през 2007 г., твърди арх. Василев. По думите му в чл. 62, ал. 10 от закона е заложено разработването на общински наредби за опазване, развитие и изграждане на зелените системи. Мероприятието обезпечава изграждане на зелени покриви с цел покриване изискваната площ за озеленяване. Задължителните норми за зелени площи са заложени в Наредба номер 7 за правила и норми, за устройство на видовете територии и зони от 2003 г.

Във всички общини в България са предвидени подобни мероприятия и това стана по инициатива на Съюза на ландшафтните архитекти, каза Василев.

Озеленените сгради реализират и енергоспестяващ ефект

Установено е, че покривното озеленяване подобрява топлоизолацията с 3-10%. По данни на специалисти чрез озеленяване на покрива на еднофамилна къща може да се постигне намаляване на нуждите от газ със 100 кубически метра за отоплителен сезон. Озеленяването на покриви и фасади осигурява по-добри експлоатационни условия за хидроизолацията и мазилката и увеличава тяхната дълготрайност, твърдят от Съюза на ландшафтните архитекти. Според експертите растителността елиминира влиянието на ултравиолетовите лъчи и предпазва от механични повреди и валежи.

Зелените покриви могат да задържат голямо количество дъждовна вода - между 15-20 на сто, а при специални конструкции и до 70 процента, твърдят нашите специалисти. Покривните градини освен това подобряват звукоизолационните качества. За стени с вертикално озеленяване е измерено намаляване на силата на шума в помещенията с 15 децибела.

Независимо от предимствата, инвеститорите избягват зелените покриви заради по-високата цена на сградата и психологическа бариера, обясни арх. Василев. Според него собствениците се опасяват, че покривните градини могат да компрометират здравината на конструкцията и да доведат до течове и влага в сградата. Съвременните материали гарантират, че това няма да се случи, уверява от името на 350-те членове на СЛА у нас арх. Василев.

Чрез екстрите, които се създават за сградата и обитателите от зелените покриви, инвестицията се възстановява многократно, твърдят родните експерти. Според тях за да се избегне допълнително натоварване на конструкцията, в покривните градини се садят сухоустойчиви растения, виреещи в по-плитка почва, устойчиви на дим и газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 12 години
Аз вече прилагам почина с асма на балкона. Лятото го засенчва, а зимата листата падат и слънцето го пече. Асмата е засадена пред блока и за две години се качи на третия етаж. На третата година сянката стана толкова плътна че част от цветята на жена ми загинаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mehudi
преди 12 години
освен това се създават допълнителни и постоянни работни места за градинари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Според мен е трудна работа, защото покривите трябва все пак да са равни.Което за новите сгради е немислимо, защото над кота "корниз" се настроиха "гълъбарници" Иначе идеята е много добра и прекрасна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още