Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ понижи очакванията си за възстановяването на британската икономика

Регулаторът прогнозира, че икономиката на страната ще се възстанови с 9% през 2021 г., което е понижение спрямо майската прогноза за ръст от 15 на сто

АЦБ понижи очакванията си за възстановяването на британската икономика

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) обявяи, че най-вероятно британската икономика ще се възстанови с по-бавни темпове от първоначално очакваното до нивото си отпреди пандемията, като в същото време предупреди за възможни рискове за понижение на основните лихви под нулата.

Регулаторът, който запази основния си лихвен процент на ниво от 0,1%, заяви, че икономиката на страната няма да се възстанови до нивото си от края на 2019 г. до края на следващата година. 

Още по темата

През май АЦБ заяви, че допуска британската икономика да се възстанови до предпандемичните нива през втората половина на 2021 г.

Банката очаква нивото на безработицата в Обединеното кралство да достигне своя връх от 7,5% към края на тази година, почти удвоявайки сегашната си стойност, като все пак това е по-малко песимистична прогноза от предишната за ниво на безработицата от 10%.

Според АЦБ британската икономика се е насочила към 9,5% спад през тази година, най-лошото ѝ представяне за последните 99 години, което е значително по-оптимистично от майската прогноза на регулатора за 14-процентно свиване, което ги представлявало най-мрачната година за икономиката на страната за последните три века.

АЦБ очаква брутният вътрешен продукт на Великобритания а се възстанови с 9% през 2021 г., или с по-бавно темпо от 15-процентения ръст, който банката очакваше в прогнозата си през май.

Комитетът по паричната политика на АЦБ смята, че през този месец инфлацията в страната ще се забави под нулата, преди да се възстанови до около 2% от целта на регулатора през следващите няколко години.

АЦБ обяви, че продължава да оценява възможността за изпращане на основните лихви под нулата, като подобен ход може да навреди на балансите на търговските банки.

„Комитетът по паричната политика ще продължи да преразглежда целесъобразността на политиката на отрицателните лихви заедно с по-широкия набор от инструменти“, изтъква централната банка.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Възстановяването на Германия от пандемията ще бъде по-бавно от очакваното