Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ увеличи програмата си за закупуване на облигации със 100 млрд. паунда

Институцията устоя на призивите и не въведе отрицателни лихвени проценти

АЦБ увеличи програмата си за закупуване на облигации със 100 млрд. паунда

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка увеличи прогрмата си за покупки на облигации със 100 млрд. паунда (126 млрд. долара) до 745 млрд. пунда с цел защита на икономиката от въздействието на пандемията от коронавирус.

Банката се противопостави на призивите за въвждане на отрицателни лихвени проценти и  вместо това избра да запази референтната си ставка на ниво от 0,1%. Лихвата бе намалена на два пъти от началото на пандемията от коронавирус, като тогава тя се намираше при 0,75%.
 
Последното решение на паричната политика е издадено на фона на усилието икономика на страната да се възстанови от безпрецедентното свиване с 25% през март и април, причинено от блокадата.
 
Някои икономисти предполагат, че ще е необходимо допълнително облекчаване през тази година, включително въвеждане на отрицателни лихвени проценти за пръв път в историята на институцията.
 
Централната банка бе принудена да прадприеме безпрецедентни мерки за борба с най-дълбокия икономически спад на Великобритания за последните три века.
Още по темата
 
Въпреки че мерките срещу коронавируса бяха облекчени и "несъществените" магазини отвориха врати през тази седмица за пръв път от март, перспективата за безрезултатни прековори за търговска сделка след Brexit създава сериозни притеснения.

В сряда от Бюрото за национална статистика на страната съобщиха, че инфлацията във Великобритания се е забавила до едва една четвърт от целта на централната банка, или до 0,5% на годишна база през май. Това засили призивите към централните банкери да повишат усилията си за подкрепа на икономиката.  

Още във вторник беше оповестено, че през април и май броят на лицата във Великобритания на постоянен трудов договор е спаднал с повече от 600 000 души, а а свободните работни места са отчели рекорден спад.

На фона на тези данни инвеститорите започнаха все по-смело да прогнозират възможността институцията да преодолее дългогодишното си нежелание да понижи лихвата под нулата.
 
Промяната в пазарните настроения се случи, още след като главният икономист на банката Анди Холдейн заяви, че институцията разглежда възможността за спешно налагане на отрицателни лихвени проценти и купуване на по-рискови активи.
 
Предложението за увеличаване на размера на програмата за закупуване на облигации бе подкрепено с 8 гласа "за" срешу 1 глас "против" на заседанието, ръководено от управителя на Английската централна банка Андрю Бейли. 
По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август