IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в САЩ изненадващо се забави

Забавянето на инфлацията осигурява на американците по-голяма покупателна способност

15:32 | 12.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базисната инфлация в САЩ неочаквано се забави през февруари на фона на понижение на цените на автомобилите и лекарствата, отпускани с рецепта, съобщава Bloomberg. Това дава възможност на Федералния резерв да се придържа към намерението си да бъде търпелив по отношение на повишаването на лихвите.

Без храните и енергията, така нареченият основен индекс на потребителските цени се е повишил през февруари с 0,1% спрямо предходния месец и с 2,1% спрямо година по-рано. Тези данни се разминаха със средните оценки на анализаторите за запазване на темпа на ускорение на инфлацията с 0,2% на месечна и с 2,1% на годишна база.

По-широкият индекс на потребителските цени отчита нарастване с 0,2% през февруари спрямо януари. Това е първото ускорение на инфлацията от четири месеца насам. На годишна база увеличението е с 1,5% и се размина с прогнозите, отбелязвайки най-слабото си ускорение от 2016 г. насам.

Последните данни предполагат, че има по-голям шанс инфлацията да не се задържи близо до целта на Фед от 2%. А това би могло да доведе до призиви към централните банкери допълнително да задържат евентуални повишавания на лихвите на фона на растящите рискове за отслабване на глобалния растеж.

Председателят на Фед Джером Пауъл ясно заяви в петък, че той и неговите колеги не бързат с увеличаването на лихвените проценти, тъй като растежът се забавя, а инфлацията остава слаба.

Федералният резерв ще публикува актуализираните си тримесечни прогнози за лихвите, инфлацията, растежа и заетостта по време на заседанието си, което ще се проведе на 19-20 март.

От доклада за индекса на потребителските цени става ясно, че цените на новите автомобили са се понижили за първи път от четири месеца. В същото време употребяваните автомобили отбелязват понижение в цените си от 0,7% спрямо януари – най-големият спад от септември насам. Цените на лекарствата пък са се понижили с 1% на месечна база и с 1,2% на годишна база, поевтинявайки с най-бърз темп от 1972 г.

Забавянето на инфлацията осигурява на американците по-голяма покупателна способност. Средното почасово заплащане, коригирано спрямо инфлацията, е нараснало с 1,9% през февруари на годишна база. За сравнение, месец по-рано повишението е било с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още