Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата в еврозоната леко намалява и през октомври

В Европейския съюз обаче тя остава без промяна спрямо предишния месец

Безработицата в еврозоната леко намалява и през октомври

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в еврозоната продължава да намалява и през октомври. Нивото на безработица е спаднало до 7,3%, сочат данни на Евростат, което се равнява на общо 12,04 млн. европейци. За сравнение, безработицата в общността с единна валута през септември бе на равнище от 7,4%, а година по-рано – през октомври 2020 г. - 8,4%.

В Европейския съюз обаче нивото на безработица остава без промяна спрямо предишния месец - 6,7%. На годишна база все пак и тук се вижда спад от 0,8 пр.п. Това означава, че общо 14,31 млн. души са били без работа в съюза през десетия месец на годината.

Данните на европейската статистика показват, че броят на безработните в държавите от ЕС намалява с 1,65 млн. души спрямо октомври 2020 година. От тях 1,56 млн. живеят в страни от еврозоната.

Леко понижение отчита и младежката безработица - в страните от ЕС тя вече достига 15,9% спрямо 16,0% през септември. Същото е нивото на младежите под 25 години без работа и в еврозоната, намалявайки с 0,2 пр.п. спрямо предишния месец. За сравнение, през октомври 2020 г. нивото на младежка безработица в ЕС бе 17,6%, а в еврозоната – 18,2%.

От статистиката се вижда, че най-висока е безработицата в Испания (14,5%) и Гърция (12,9%). На обратния полюс са Чехия (2,6%), Нидерландия (2,9%) и Германия (3,3%).

Данните на Евростат за България също показват спад на безработицата на месечна база до 5,3% спрямо 5,5% през септември. На годишна база няма изменение. Към октомври 172 хил. българи са без работа.

При младежката безработица у нас на годишна база се наблюдава сериозен ръст – до 16,4% от 15,7%. Спрямо септември все пак се вижда спад от 0,7 пр.п.

Южните европейски държави традиционно са с най-голям дял на безработните младежи в ЕС. През октомври без работа са 33,2% от младежите на възраст под 25 години в Гърция, рязко увеличавайки се спрямо предишния месец с 5,1 пр.п. Следват Испания с 30,3%, Италия с 28,2% и Швеция с 25,1%.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Кризата с издръжката на живот във Великобритания ще се влоши в края на 2022 г.