Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бизнес климатът в Германия се подобри до най-високото ниво от ноември 2018 г.

Въпреки възхода остават проблеми – преди всичко заради поскъпващите първични продукти

Бизнес климатът в Германия се подобри до най-високото ниво от ноември 2018 г.

Снимка: Bloomberg LP

Настроението сред мениджърите на германските компании се разведри повече от очакваното след края на няколкомесечното блокиране заради коронавируса. Индексът за бизнес климата на Института за икономически изследвания Ifo се повиши през юни до 101,8 пункта от 99,2 пункта през май, обяви в четвъртък мюнхенският институт.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха едва 100,6 пункта.

„Германската икономика се отърсва от коронакризата", казва президентът на Ifo Клеменс Фюест. Мениджърите оценяват по думите му ситуацията като по-добра от преди, както и бизнес перспективите за следващите шест месеца. 

Още по темата

Институтът IHS Markit също наскоро идентифицира силни сигнали за растеж в своето корпоративно проучване. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за частния сектор се повиши през юни до най-високото си ниво от март 2011 г.

Германската индустрия обаче трябва да се справи със значително увеличените разходи. Всички области в индустрията растат, казва експертът на Ifo Клаус Волрабе пред Ройтерс в четвъртък. „Недостатъкът обаче е рязкото нарастване на разходите за покупки“. 

Те отчасти се дължат на затруднения при доставките на важни суровини и първични продукти, които остават основен проблем. „Много компании искат да повишат цените си поради увеличените разходи", казва Волрабе. Очакванията за износ продължават да нарастват, а вътрешното търсене също е се развива добре, пояснява той.

Като цяло Ifo счита, че германската икономика е във възход и очаква през второто тримесечие, което приключва, растеж от 1,3%, който трябва да бъде още по-ясно изразен през лятото – 3,6%. „Германската икономика продължава да набира скорост“, казва експертът. „Важен двигател са отварянията след блокадите, които подтикнаха много доставчици на услуги и търговци на дребно“.

Бизнес ситуацията при търговците на дребно се подобри през юни до най-високото ниво от обединението на Германия насам. Индустрията на хотелиерството, която бе силно засегната от кризата, също вижда светлина в края на тунела. „Ситуацията все още е лоша, но оптимизмът сред хотелите и ресторантите се увеличава", казва Волрабе.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Доверието на германския бизнес в икономиката намалява през юли