IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната достигна 15-годишен връх

Има условия за още по-силен икономически растеж през третото тримесечие, посочват от IHS Markit

13:29 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическата активност в частния сектор на еврозоната расте с най-бързия си темп от 15 години насам на фона на отпадащите ограничения заради коронавируса.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit показва, че бизнесът се опитва да поддържа темпа на търсене през юни, след като намаляващият брой нови случаи и ваксинирането позволиха постепенното отваряне на икономиката след месеци на блокади.

Общият PMI индекс в еврозоната достигна 59,2 пункта през юни – най-високото си равнище от юни 2006 г. насам, което е и малко над очакванията за 58,8 пункта по предварителни данни. Това е и трети пореден месец на ускорение на растежа, показват данни на Тradingeconomics.

Общият PMI индекс в еврозоната. Графика: Тradingeconomics

В същото време PMI за услугите е на ниво от 58 пункта този месец от 55,2 пункта през предходния и над очакванията за 57,8 пункта. Данните показват, че това е най-бързият темп на разширение в сектора на услугите от юли 2007 г.

Също така увереността в икономическите прогнози се повишава до най-високото си равнище, откакто започват да се събират данни през 2012 г.

Въпреки това регионът като цяло продължава да изпитва трудности. Средните цени за стоки и услуги растат до момента с най-бърз темп, откакто се събират сравними данни и за двата сектора от 2002 г. Складовете се изчерпват, а натискът върху работната ръка расте, което може да се отрази под формата на ускорена инфлация през идните месеци.

От Европейската централна банка (ЕЦБ) вече предупредиха за възможен риск от ускоряване на инфлацията, въпреки че управителят Кристин Лагард по-рано тази седмица повтори позицията си, че ръстът на цените ще е временен.

Според IHS Markit данните говорят за предстоящ силен ръст на икономиката.

„Данните поставят условията впечатляващото разширяване на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие да бъде последвано от дори още по-силен растеж през третото“, коментира главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън. „Но силата на производството – както в Европа, така и международно – означава, че фирмите се затрудняват да отговорят на търсенето“, допълва той.

Франция и Германия

Двете най-големи икономики в Европа отчитат бум на сектора на услугите през юни на фона на отпускането на ограничителните мерки и първите признаци, че проблемите на производителите може да започват да избледняват.

Общите индекси на мениджърите по поръчките и в двете страни показват, че икономическата активност в частния сектор се ускорява, а ръстът при услугите е най-бърз от години.

Въпреки че ръстът на френското производство се забавя до четиримесечно дъно заради проблеми с веригата на доставки, то германските заводи виждат светлина в края на тунела - намалява броят на производителите, които отчитат по-дълго време за изпълнение и поскъпване на суровините.

Общият PMI индекс в Германия достига 60,4 пункта през юни – най-високото четене от март 2011 г., показват предварителни данни, цитирани от Тradingeconomics.

Общият PMI индекс в Германия. Графика: Тradingeconomics

Във Франция индексът отчете ръст до 57,1 пункта от 57 пункта през май, но остана далеч под прогнозата на пазара за 59 пункта. Въпреки това последното четене е най-силният ръст на частния сектор от юли 2020 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още