IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика отбеляза по-слаб ръст дори преди удара на омикрон

БВП на петата по големина икономика в света се разшири с 1,1% през третото тримесечие

12:27 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	БВП на петата по големина икономика в света е нараснал с 1,1% през периода юли-септември.&nbsp;<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

БВП на петата по големина икономика в света е нараснал с 1,1% през периода юли-септември. Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Британската икономика се е разширила по-слабо от очакваното през третото тримесечие, дори преди омикрон щамът на коронавируса да се превърне в заплаха за по-нататъшното възстановяване през годината, показват официалните данни от сряда, цитирани от Ройтерс.

БВП на петата по големина икономика в света е нараснал с 1,1% през периода юли-септември. Това е по-слаб ръст спрямо предварителните оценки за 1,3% на фона на глобалните проблеми с веригите на доставки, които тежат на производителите и строителните фирми.

Отчетеният растеж е по-слаб и спрямо разширението на икономиката с 5,4% през второто тримесечие, когато ограниченията против коронавируса бяха премахнати, посочват от Националната статистическа служба (Office for National Statistics, ONS) на страната.

Инвеститорите се подготвят за допълнително забавяне през последното тримесечие на 2021 г. и за слабо начало на 2022 г. Причина за това е ръстът в новозаразените с омикрон щама на коронавируса, предизвикван от омикрон, който повлия негативно върху британския сектор за отдих и развлечения и удари търговците на дребно.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън отхвърли възможността от нови ограничителни мерки в страната преди Коледа, но заяви, че може да се наложи да действа след това. Шотландия и Уелс също са затегнали мерките.

„Въпреки че с всяка нова вълна [на заразата] икономиката се е научила по-добре да се справя с ограниченията, възможността от нови мерки през януари допълнително помрачава перспективите за БВП“, казва икономистът в Capital Economics Бетъни Бекет.

Според британската статистическа служба домакинствата са прибегнали до спестяванията си от блокирането, за да финансират своите разходи. Съотношението между спестяванията и доходите спадна до 8,6% от разполагаемия доход, което е понижение спрямо почти 11% от предходното тримесечие.

Спадът в производството на енергия след ръст в търсенето през студената пролет през второто тримесечие също натежава.

„По-силните данни за 2020 г. обаче означават, че икономиката е била по-близко до предпандемичните нива през третото тримесечие“, казва директорът за икономически статистики в ONS Дарън Морган.

Спадът в БВП на Великобритания през 2020 г. бе ревизиран на 9,4% спрямо по-ранните данни за 9,7%. Данните за септември също бяха ревизирани, но в посока нагоре до 1,5% под нивата от края на 2019 г. Предходната прогноза бе за 2,1% спад.

Въпреки това напредъкът на Великобритания в посока възстановяване на предпандемичните икономически резултати по инфлационно излгадени данни продължава да е зад този на други големи икономики като Франция, Германия и САЩ, посочват от ONS.

Бизнес инвестициите намаляха с 2,5% през третото тримесечие спрямо предходното и с почти 12% спрямо предпандемичните им нива.

Английската централна банка разчита възстановяването на бизнес инвестициите да спомогне на перспективите за дългосрочния растеж на икономиката.

Дефицитът в платежния баланс на Великобритания се е увеличил до 24,4 млрд. паунда (32,35 млрд. долара) поради спад в износа, ръст във вноса и увеличени приходи на чуждестранните компании, инвестирали в страната. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха по-малък дефицит в размер на 15,6 млрд. паунда. Като дял от БВП дефицитът почти се е удвоил от 2,3% в предходното тримесечие до 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още