Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската промишленост забавя темпото в началото на 2018 г.

PMI индексът отстъпва за втори пореден месец от своя 4-годишен ноевмрийски връх

Британската промишленост забавя темпото в началото на 2018 г.

Центърът на Лондон. Снимка: архив Ройтерс

Бизнес активността в промишления сектор на Великобритания се забавя изненадващо рязко през първия месец на годината, отстъпвайки за втори пореден месец от достигнатия през ноември 4-годишен връх. Това става ясно от последното проучване на агенция IHS Markit. Въпреки това обаче промишленият сектор продължава да бъде един от малките светли лъчове в британската икономика от началото на новата година, коментира Ройтерс.

Промишленият PMI индекс се понижава през януари до 55,3 пункта (най-ниско ниво от юни 2017 г.) от 56,2 пункта през декември, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение на индекса до 56,5 пункта. 

По този начин бенчмаркът отстъпва за втори пореден месец от своя 4-годишен ноевмрийски връх от 58,2 пункта, но продължава да се задържа стабилно в нивата на експанзия (над важното ниво от 50 пункта) за 18-и пореден месец и над неговото осреднено дългосрочно ниво от 51,7 пункта. 

Още по темата


Понижение отчитат и индексите, които мерят новите поръчки и промишленото производство при ускоряване на производствените цени. „Нужно е засилване на търсенето в близко бъдеще, за да се предотврати през следващите месеци загуба на все още позитивния възходящ импулс“, коментира икономистът Роб Добсън от IHS Markit. По думите му ако PMI индексът успее да стабилизира около януарското ниво, това ще бъде предпоставка за тримесечен растеж на промишления сектор с 0,6%, което би било по-добре от общия икономически растеж на Острова, но и наполовина по-слабо от промишлената експанзия, отчетена през последните три месеца на 2107 г. Според Добсън главното предизвикателство пред индустриалния сектор в началото на годината е микс от нисък ръст и покачващи се цени.

Индексът за новите поръчки се повишава с най-бавното темпо от юни. Особено производителите на потребителски стоки са усетили последиците от слабо вътрешно търсене, свито заради сравнително високата инфлация. 

Паундът остана почти невъзмутим на днешните по-слаби от очакванията данни, защото движенията на паунда остават подвластни в най-голяма степен на новините около Brexit. След данните паундът се търгува на ниво от около 1,4236 долара. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителското доверие в САЩ достигна най-ниско ниво от избирането на Тръмп