IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно намаляват с най-бърз темп от януари

Обемът на стоки, продавани в магазините и онлайн, е намалял с 2,5% през миналия месец след ръст от 0,2% през юни

12:01 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно във Великобритания се понижиха през юли изненадващо с най-бързия темп, откакто икономиката бе в режим на блокада през януари – знак, че възстановяването може би губи инерция.

Обемът на стоки, продавани в магазините и онлайн, е намалял с 2,5% през миналия месец след ръст от 0,2% през юни – ревизирана промяна надолу спрямо предходните данни на националната статистика. Икономистите очакваха слабо забавяне от 0,2%, посочва Bloomberg.

Стойностите, както и по-слабите от очакваното данни за инфлацията от тези седмица, намаляват натиска върху Английската централна банка за ограничаване на стимулите. Централната банка вече предупреди, че увеличението на потребителските цени може да се удвои спрямо целта от 2% до края на годината, но по-слабия темп на разходите намалява този риск.

Търговците на дребно предупредиха, че са изправени пред някои трудности под формата на недостиг на персонал и стоки заради ефектите от пандемията и излизането на страната от Европейския съюз. Brexit причини трудности по вноса на стоки от всякакъв вид, в допълнение на което нарастващият брой болни от коронавирус принуди милиони служители да останат у дома, пресушавайки допълнително пазара на работна сила, който бе и без това ударен от напускането на чуждестранните работници.

След кратък пик на еуфория по-рано през месеца, който генерира един от най-силните ръстове за търговците на дребно, моделите на харчене на потребителите се променят отново през последните седмици. Според проучване на компанията Barclaycard, която управлява почти половината от кредитните и дебитни карти в страната, повече пари отиват към барове, театри и спортни събития, а по-малко - към директна търговия. Според Британския консорциум за търговия на дребно предпочитанията са насочени към социални мероприятия.

Отделно проучване на GfK показа, че потребителското доверие се понижава леко през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още