IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюно льо Мер: Възможен е напредък с дигиталната валута на ЕЦБ през 2020 г.

Френският финансов министър призна обаче, че планът е бил дългосрочен и е срещнал предизвикателства

18:30 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мер. Снимка: Ройтерс

Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно льо Мер каза днес, че може да има напредък през следващата година по приложимостта на дигиталната валута, подкрепяна от Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Ройтерс. Той обаче призна, че планът е бил дългосрочен и е срещнал предизвикателства.

Плановете за европейска публична цифрова валута започнаха да се появяват, след като гигантът в социалните мрежи Facebook обяви през юни проекта си Libra, за частна дигитална валута. Това стресна регулаторите и те заявиха, че проектът на Facebook може да бъде забранен. 

Една публична цифрова валута ще представлява алтернатива на Libra и други частни проекти и може да намали разходите за международните трансакции, които според Льо Мер са много скъпи.

Френският финансов министър призна на пресконференция в Брюксел, където се провежда заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), че ще отнеме време да се разработи европейска публична цифрова валута.

Потенциалното влияние от въвеждането на такава дигитална валута, особено за банките, и условията за въвеждането й могат да станат ясни идната година, заяви Льо Мер.

Френският министър на икономиката и финансите, цитиран от АФП, призова днес ЕС да създаде "европейски шампиони" в цифровата индустрия и най-вече в изкуствения интелект.

"Няма да допуснем същата грешка с изкуствения интелект, както направихме с цифровата индустрия", каза той на пресконференцията.

"Нека да извлечем поуките от този неуспех, за да създадем инициатива за изкуствения интелект, която ще ни позволи да имаме европейски индустриален шампион", каза френският министър, който днес се срещна с еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Датчанката заяви в понеделник пред белгийския в. "Соар", че ЕС не трябва да помага за създаването на "разглезени" шампиони, а да остави конкуренцията да ги стимулира.

На пресконференцията в Брюксел френският финансов министър днес подкрепи и предложенията на германския си колега Олаф Шолц да се обвърже напредъкът по общоевропейската схема за гарантиране на банкови депозити с намаляването на държавните облигации, които банките държат.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още