IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Китай победи прогнозите с ръст от 6,8%

Продажбите на дребно леко се забавят през декември

10:07 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската икономика затвърди първото си пълно целогодишно ускорение от 2010 г. насам, подкрепяйки растежа в световен мащаб и давайки възможност на властите да намалят прекомерната задлъжнялост на страната, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Китай нараства с 6,8% през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период година по-рано. За сравнение, в проучването на Bloomberg анализаторите очакваха БВП да се повиши с 6,7%. За цялата година растежът на икономиката е достигнал 6,9% при 6,7% през 2016 г., става ясно още от данни на Националното статистическо бюро. 

Експанзията в Китай не само ще подкрепи намаляването на дълговете на азиатската държава, но ще даде възможност и за поне частично справяне с бедността и замърсяването. 

„Макроикономическата среда с относително лек инфлационен натиск е много благоприятна за по-нататъшното ускоряване на реформите в Китай“, коментира пред Bloomberg азиатският икономически анализатор Том Орлик.

За 2018 г. Китай запази целта си за икономически растеж непроменена на ниво от 6,5%. Според икономиста Сян Фенър от Oxford Economics устойчивото външно търсене и силно потребление на домакинствата ще подпомагат икономиката на страната. 

В четвъртък бяха публикувани данни и за продажбите на дребно в Китай, които нарастват с 9,4% на годишна база през декември 2017 г. За сравнение, през ноември продажбите отчетоха повишение от 10,2%, а за последния месец на миналата година прогнозите бяха за 10,1%. Продажбите на дребно са нараснали с по-слабо темпо при автомобилите (с 2,2% спрямо повишение от 4,2% през ноември), телекомуникациите, петрола, бижутата и други. Продажбите са се ускорили при мебелите, дрехите, домакинските уреди и офис консумативите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още