IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на седмо място в ЕС по най-ниска безработица през януари

Повече мъже, отколкото жени у нас са били без работа през първия месец на годината, сочат данни на Евростат

14:26 | 03.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi /Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi /Bloomberg

България е на седмо място в Европейския съюз по най-нисък процент на безработицата през януари, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През първия месец на годината безработицата у нас е намаляла до 4,1%, достигайки най-ниското си ниво от септември м. г. насам. Тя е под средното равнище за януари от 6,6% в ЕС като цяло и 7,4% в еврозоната.

Безработните мъже у нас са с 1% повече от безработните жени – съответно 4,6% и 3,6%, показват данните на Евростат.

Равнището на безработицата в ЕС е останало непроменено спрямо декември 2019 г. и е намаляла спрямо 6,7% през същия месец на миналата година, показват данните на Евростат. Безработицата в еврозоната също е запазила нивото си спрямо декември и е намаляла спрямо 7,8% през януари 2019 г.

През първия месец на година 14,08 млн. мъже и жени в 27-те страни членки на ЕС, от които 12,18 млн. души в еврозоната, са били без работа.

Броят на незаетите лица е нараснал с 16 хил. души на месечна основа и е намалял със 746 хил. души на годишна основа през януари в 27-те страни членки на ЕС.

Чехия, Полша и Холандия са отчели най-ниско ниво на безработица от съответно 2%, 2,9% и 3%. На обратния полюс е Гърция с 16,5% към ноември 2019 г., последния месец за който са налични данни. След нея се нарежда Испания с 13,7% за януари.

Спрямо същия период на предходната година безработицата е намаляла в 19 страни членки и е останала непроменена в Германия и Румъния. Тя е нараснала в Естония, Словения, Португалия, Литва, Люксембург и Швеция.

2,72 млн. младежи под 25-годишна възраст са били безработни в 27-те страни членки на ЕС през януари, с което равнището на младежката безработица е достигнало 14,9%. В еврозоната младежката безработица е на ниво от 15,6%. На годишна основа тя намалява както в ЕС, така и в еврозоната съответно с 0,6% и 0,5%.

Най-високо ниво на младежка безработица е отчетено в Гърция, Испания и Италия, докато на обратния полюс са Чехия, Германия и Холандия.

У нас 9,7% от младежите под 25 години са били без работа през януари, което е ръст спрямо 9,3% през декември. На годишна база обаче равнището им намалява с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още