IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в САЩ е създал най-много работни места за последните две години

Броят на заявленията при безработица изпревари очакванията на анализаторите

17:17 | 03.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите работни места в частния сектор са се увеличили с най-голям брой за последните две години през декември, което предполага стабилност на пазара на труда въпреки продължаващата нестабилност на финансовите пазари, съобщава Ройтерс.

В същото време от други данни, публикувани също в четвъртък, става ясно, че броят на американците, подали заявления за обезщетения при безработица, се е увеличил повече от очакваното миналата седмица. Трябва да се има предвид обаче, че данните за заявленията обикновено са нестабилни около празниците в края на годината.

Данните за пазара на труда се следят отблизо за сигнали дали затягането на паричната политика ще окаже влияние върху наемането на персонал, тъй като големите разпродажби на фондовите пазари предизвикаха страхове за здравето на икономиката.

Докладът за заетостта показва, че в частния сектор броят на заетите е нараснал с 271 хил. след ръст със 157 хил. през ноември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха през миналия месец 178 хил. нови работни места.

Федералният резерв повиши лихвения процент миналия месец за четвърти път през 2018 г., но сигнализира за по-малко на брой увеличения през тази година, както и че цикълът на затягане на паричната политика се приближава към края си предвид нестабилността на финансовите пазари и забавянето на глобалния растеж.

Междувременно от Министерство на труда обявиха, че броят на първоначалните заявления при безработица се е повишил с 10 хил. до сезонно-коригираните 231 хил. за седмицата, приключила на 29 декември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха заявленията да достигнат 220 хил. през последната седмица.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на първоначалните заявления, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като изглажда волатилността от седмица до седмица, се понижи с 500 на 218 750 в миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още