Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Чешката централна банка отново повиши лихвата и не смята да спира

Пазарите очакват общо четири повишения на основната лихва в Чехия през идните 12 месеца

Чешката централна банка отново повиши лихвата и не смята да спира

Снимка: Bloomberg LP

Чехия повиши лихвата при една от най-агресивните кампании за затягане на паричната политика в Европа и вероятно ще очертае път за нови повишения в момент, когато инфлацията измества на заден план притесненията около пандемията, предава Bloomberg.

Централната банка вдигна ключовата си лихва с четвърт пункт до 0,75% в унисон с пазарните очаквания, както направи на предишното си заседание преди шест седмици.

Централните банкери са притеснени, че на фона на прегряващия трудов пазар и ниво на инфлацията, което вече подлага на изпитание прага на търпимост на държавните ръководители, затрудненията пред снабдителните вериги и високите цени на суровините може да тласнат цените на потребителските стоки още по-нагоре.

Банката ще представи и тримесечните си прогнози за икономиката с очакван път за повишаване на лихвите на пресконференция в Прага по-късно днес. Новите перспективи за лихвите вероятно ще бъдат „малко по-агресивни“ от тези през пролетта, които предвиждаха общо три повишения за тази година, коментира Петр Дуфек, анализатор в чешкото подразделение на KBC Group, CSOB.

„В крайна сметка инфлацията остава в горната половина от диапазона на толерантността и засега няма изгледи да се озове бързо под целта от 2%“, допълни той в коментар преди съобщението за лихвите. „Това създава пространство за нормализиране на лихвите, както се изразява централната банка“, отбелязва Дуфек.

Още по темата
Страната с 10,7 млн. души население има повече свободни работни места, отколкото хора без работа, дори след тежката четиримесечна блокада заради вируса, която приключи тази пролет.

Благодарение отчасти на рекордните държавни разходи инфлацията остана над целта на централната банка по време на пандемията, а натрупаното търсене сега засилва натиска върху цените.

Агресивният подход, споделян и от Унгария, чиято централна банка повиши лихвата си за втори път миналата седмица, контрастира с продължителните парични стимули в еврозоната и в съседна Полша, където централните банки твърдят, че настоящият инфлационен натиск ще се успокои с времето.

Държавните ръководители в Прага си спечелиха славата, че предприемат бързи и смели ходове, за да управляват инфлацията. Когато пандемията връхлетя Европа миналата година, те понижиха лихвите най-много сред страните членки на ЕС, слагайки край на най-голямата кампания в блока за повишаване на лихвите през предходните три години.

Редица членове на борда изразиха в последно време готовност да продължат с бързото затягане на паричната политика. Заместник-гуверньорът на централната банка Томас Нидецки каза миналата седмица, че „може да си представи“ повишаване на лихвите на всяко следващо заседание за определяне на паричната политика до появата на нови фактори, които да спрат цикъла.

Инвеститорите очакват още най-малко две повишения на лихвата тази година и общо четири през следващите 12 месеца.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Адмирации,адмирации за чехите.Лихвите трябва да се вдигнат възможно най скоро.Всички виждаме какво се случва при тези нива на лихвите.

Още от Новини
Бизнес доверието в Германия стигна 6-месечно дъно