Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Драги очаква ЕЦБ да запази лихвите на настоящите нива поне до лятото на 2019 г.

Ръстът на заплатите и на инфлацията подкрепя плановете на банката за прекратяване на паричните стимули

Драги очаква ЕЦБ да запази лихвите на настоящите нива поне до лятото на 2019 г.

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че банката ще изпълни плановете си за прекратяване на паричните стимули на фона на повишаването на заплатите и инфлацията в еврозоната, пише Wall Street Journal.

В изказване пред Европейския парламент в Брюксел Драги даде оптимистична оценка за икономиката на региона и потвърди обявения през юни план за прекратяване на програмата за обратно изкупуване на облигации на стойност 2,5 трлн. евро (2,94 трлн. долара) през декември.

„Разполагаемият доход на домакинствата в еврозоната сега расте с най-бързия си темп в последните десет години“, заяви Драги.

Въпреки известното забавяне на икономиката на еврозоната от миналата година насам, тя „продължава да проявява високи нива на усвояване на капацитет и трудовите пазари се затягат с признаци за недостиг на работна ръка в някои страни и сектори“, каза Драги. Поради това ЕЦБ очаква „относително силен ръст на базовата инфлация“.

Още по темата
Към 21,23 ч. българско време еврото се търгува с повишение от 0,07% до ниво от 1,1756 долара за евро, след като скочи с почти половин цент по време на речта на Драги до 1,18 долара, тъй като инвеститорите очакват ЕЦБ да пристъпи по-бързо от очакванията към повишаване на ултра ниските лихвени проценти. Доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа също се повиши.

Инвеститорите следят внимателно за знаци кога ЕЦБ ще последва Федералния резерв, като повиши основния си лихвен процент, който в момента е -0,4%.

Очаква се в сряда Фед да вдигне основната си лихва за трети път тази година на 2 до 2,25%. За сметка на това ЕЦБ даде знак през юни, че няма да повиши лихвите за около една година.

Драги не даде нова информация в тази област, но повтори, че банката очаква да запази настоящото ниво поне до лятото на 2019 г.

Гуверньорът на ЕЦБ обаче предупреди, че заплахите за икономиката като протекционизъм, уязвимост на нововъзникващите пазари и волатилност на финансовите пазари са станали по-изявени в последно време.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
6
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Само да не стане твърде късно за вдигане на лихвите, както е тръгнала инфлацията нагоре, май ще надмине 2% с много...
17
 
0
 
1
преди 2 години
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми.

Това е мястото, където започнах.....>>>> Ecash10.COM

Още от Новини
Германия донесе на заводите в еврозоната най-доброто им представяне от 2 години