IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ намекна за юлски промени в политиката си

Настоящият план за закупуване на облигации ще работи поне до март 2022 г.

13:37 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инвеститорите могат да се готвят за нови насоки относно паричните стимули след 10 дни, като през следващата година може да бъдат предприети нови мерки за подкрепа на икономиката на еврозоната след приключване на настоящата програма за извънредни облигации.Това заяви в интервю за телевизия Bloomberg председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, дни след като актуализира целта си за инфлацията.

На заседанието на Управителния съвет на 22 юли, което преди се очакваше да бъде относително безинтересно, сега ще има „някои интересни промени“.

"Това ще бъде важна среща", каза Лагард в неделя във Венеция след среща финансовите министри от групата на Г-20 и централни банкери. „Предвид постоянството, което трябва да демонстрираме, за да изпълним ангажимента си, бъдещите насоки със сигурност ще бъдат преразгледани“, обяви Лагард.

Така неочаквано ранното приключване на прегледа на стратегията на ЕЦБ от миналата седмица веднага прелива в спекулации относно плановете на централната банка, тъй като икономиката на еврозоната започва да се възстановява от пандемията. Прегледът също така въведе някои съображения за изменението на климата в политиката, като банкерите обясниха, че ще започнат да вземат предвид и разходите за жилища в изчисляването на инфлацията.

Лагард заяви, че очаква настоящият план за закупуване на облигации на ЕЦБ в размер на 1,85 трилиона евро да работи „поне“ до март 2022 г. След това може да последва „преход към нов формат“, каза тя, без да дава допълнителни разяснения.

И все пак Лагард отхвърли необходимостта да се обсъжда кога спешният стимул може да бъде оттеглен, като каза единствено, че е „предпазливо оптимистична“ относно възстановяването, защото делта вариантът на коронавируса представлява заплаха за усилията за възобновяване на нормалния живот. Въпреки, че инфлацията ще се повиши тази година, централната банка очаква това да е временно.

„Трябва да бъдем много гъвкави и да не създаваме очакването, че изходът е през следващите няколко седмици, месеци“, каза Лагард.

Нейният колега от Управителния съвет Франсоа Вилроа дьо Гало, гуверньор на френската централна банка, също изрази подобни настроения в неделя, казвайки, че политиката може да бъде адаптирана на всяко парично събрание и „има поне четири такива срещи от сега до края на годината".

Еврото поевтинява с 0,13% малко преди 13 часа българско време до 1,1857 долара.

Подходът на ЕЦБ я отличава от някои от най-големите централни банки в света. Банкерите от Федералния резерв на САЩ вече обсъждат кога да започнат да намаляват програмата си за стимулиране с ускоряването на растежа и инфлацията. Все повече икономисти очакват и Английската централна банка да повиши лихвените проценти още през следващата година.

ецб ецб

25-членният управителен съвет на ЕЦБ реши през юни да продължи спешните покупки на облигации с повишено темпо през това тримесечие, въпреки че протоколът от срещата показва различни мнения. Някои банкери вече публично заявиха, че не очакват програмата да бъде удължена след март.

Лагард обясни, че непосредствената задача е да се прегледат насоките на ЕЦБ относно бъдещи лихвени проценти и покупки на активи, които са обвързани с предишната цел за инфлация от „под, но близо до 2%“. Управителният съвет реши да не разглежда тези промени миналата седмица.

„Ще разгледаме обстоятелствата, ще разгледаме какви насоки занапред трябва да променим, ще разгледаме калибрирането на всички инструменти, които използваме, за да се уверим, че са в съответствие с нашата нова стратегия “, каза тя.

Лагард също така не отрече, че новата цел за инфлацията „може да отнеме малко повече време“, за да бъде постигната, но каза, че по-важният въпрос е „приемането и толерантността“, че може да е необходимо преходно и умерено превишаване на инфлацията, като част от ангажимента за възстановяване на цената стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още