IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаква инфлацията да падне под 2% след следващата година

Въпреки че ръстът на потребителските цени за следващата година ще е над прогнозираните 2,2% през септември, след това ще се забави, посочват източници

23:19 | 14.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Новите прогнози на Европейската централна банка показват, че инфлацията ще остане под 2-процентната цел както през 2023 г., така и през 2024 г., съобщават пред Bloomberg представители на институцията, запознати с въпроса. Това дава на управителя Кристин Лагард доводи да продължи съпротивата срещу увеличаване на лихвените проценти.

Въпреки че ръстът на потребителските цени за следващата година ще е над прогнозираните 2,2% през септември, след това ще се забави, посочват още източниците, пожелали анонимност, тъй като данните все още са конфиденциални.

Прогнозите, които обхващат 2024 г. за първи път, са основен фактор при формулирането на пътя на постпандемичната политика на ЕЦБ. Прогнозите обаче не са официални, докато не бъдат публикувани след срещата на Управителния съвет в четвъртък.

Говорител на ЕЦБ е отказал да коментира въпроса пред Bloomberg.

Предстоящата на 16-и среща вероятно ще е една от най-важните, откакто Лагард пое поста през 2019 г. Ръководството на банката обсъжда възможни промени в покупките си на активи и как да продължи след края на извънредната си програма за покупка на облигации през март.

Повечето икономисти не очакват увеличение на лихвите преди 2023 г. най-рано, а пазарите залагат на увеличение от 10 базисни пункта през декември 2022 г.

Лагард се опитва да убеди инвеститорите да не очакват толкова рано да бъдат предприети действия с довода, че сегашният пик на инфлацията е само преходен. В момента ръстът на цените е от 4,9%.

И все пак, аргументът на Лагард може да зависи от това колко под целта са прогнозите. Колкото по-близо до 2-та процента е равнището, толкова по-лесно може да е увеличаването на напрежението от ценовия натиск.

Според един от източниците прогнозата ще покаже, че инфлацията е само малко под целта и през 2023 г., и през 2024 г. и не са взети предвид елементите, които могат да окажат риск от ускорение. Такива фактори са жилищните разходи на собственици – нов фактор при образуването на изчисленията, както и редица обявени, но още невъведени мерки, като 25-процентно увеличение на минималното възнаграждение в Германия, посочва източникът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и това как ще стане, като още се печата на поразия ? Първо трябва да спрете, после всякви балони и пирамиди като битконя требва да спихнат и чак тогава може да търсите намаляване на инфлацията... плюс това при първия лек спад, ще кажете лелеееее дефлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
При тази РЕКОРДНА инфлация догодина ще нараснат фалитите .Който и бизнес да хванеш от закуски и хляб до голям завод за стомана например или торове ,няма бизнес който да може да пренесе такава голяма инфлация на потребителите /или такива са много малко сектори/,от там следва стопяване на маржовете на печалба,загуби на обороти и печалби,домакинствата имат ерозия в доходите и натиск от всякъде да си плащат както разходите за живот ,така и дълговете .Навлизаме в период в който ниските лихви повече не могат да бъдат поддържани от Централните банки .От 2022 година икономиката ще навлезе в стагнация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Setver
преди 2 години
Ние бързахме да се зарадваме за постигнатите 4.9% инфлация, но за съжаление прогнозите са лоши и се очаква инфлацията да остане под 2% за 2023г. и 2024г. Затова не бива да се действа прибързано, трябва да се работи за постигане на инфлационните цели и да не се радваме на сегашното постижение, което е преходно и е резултат от проблема с доставковите вериги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още